Vraag, Antwoord & GGZ bezoekersforum

Reacties op nieuwsberichten

Hieronder tref je de meest recente reacties op de nieuwsberichten.

Vraag & Antwoord, het GGZ forum

Heb je een vraag met betrekking tot geestelijke gezondheidszorg waarover je geen nieuwsbericht vindt? Of steun je onze actie wachtlijstvrij.nl? Stel hem aan medebezoekers via de GGZ.nl groep op LinkedIn. Op deze plek kun je tevens reageren op berichten van andere bezoekers.

* Deze pagina is bedoeld voor onderling contact tussen bezoekers van ggz.nl. De redactie controleert periodiek op spam. Vragen die hier worden gesteld, worden in het algemeen niet beantwoord door de redactie.

 • From Corine on Je ziet het pas als je het doorhebt…

  Beste Bianca, hoe kom ik met je in contact?
  Ik herken zoveel in alle verhalen. Ben ook meervoudig narcismeslachtoffer.
  Ik ben 55 jaar en worstel nog iedere dag met het idee voor altijd te breken met mijn moeder. Mail je mij?
  Groetjes, Corine
  C.j.degroot@kpnmail.nl

  Go to comment
  2021/09/23 at 10:15 pm
 • From Marie de Jonge on De liefdesoorlog van mijn ouders: een persoonlijk verhaal

  Mooi dat iemand zijn persoonlijke verhaal deelt middels een boek. Ik geloof dat dit voor veel ouders hulp kan bieden. Wellicht kan je zo voorkomen dat je dezelfde fouten maakt in een zelfde situatie waarin jij en je partner uit elkaar gaan. Daarnaast denk ik dat veel mensen delen zullen herkennen.

  Go to comment
  2021/09/23 at 5:04 pm
 • From Harrie Hutschemakers on Ik ben ik omdat ik ik ben

  U zegt: “Bewustzijn is in die zin niets anders dan een handigheidje van het conglomeraat eencelligen, dat met elkaar het heel complexe biologisch systeem vormt”. Ik zie het eerder andersom. Het biologisch systeem is een uitdrukkingsvorm van een primair bewustzijn dat overal en in alles aanwezig is. Alles is dan een uitdrukkingsvorm van het grote Bewustzijn. Door de evolutie is dit bewustzijn tot een zelfbewustzijn geworden, met name door zijn vermogen tot abstraheren.

  Go to comment
  2021/09/22 at 6:45 pm
 • From Jolande Rommens-Musquetier on Psycholoog vertelt: ook wij zijn mens, en soms kwetsbaar

  Ik vond het een geweldig mooi geschreven boek en erg herkenbaar als therapeut. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen met gevoelens, gedachten en behoeften, wensen en verlangens. Een van de belangrijkste behoefte is verbinding hebben met een ander. En Sanne maakte dat van vanaf moment 1. En daar groeide toen iets goeds uit.

  Go to comment
  2021/09/18 at 8:49 pm
 • From ines bruins on De ggz is ziek, en niet zo'n klein beetje ook... (deel 1)

  Helemaal mee eens met bovenstaande reacties. Laten we beginnen om meer preventief te werken en onze focus in de eerste lijn/thuis te zetten. Vooral werken vanuit een strength based philosophy (wat gaat er goed in je leven, wat maakt je blij etc) en van daaruit aan de slag gaan met mensen die vooral gezien moeten worden in hun sociale context en niet los daarvan. Het labelen van mensen (self fulfilling prophesy) , mensen behandelen zonder hun sociale context erbij te betrekken zullen mensen nooit hun eigen kracht vinden om verder te gaan. Nog een lange weg te gaan maar het mag toch niet zo zijn dat verzekeringen bepalen hoe de GGZ moet werken?!

  Go to comment
  2021/09/18 at 8:49 pm
 • From Paul ten Dam on De ggz is ziek, en niet zo'n klein beetje ook... (deel 1)

  Het wordt nog complexer wanneer een cliënt meerdere etiketjes “opgeplakt” krijgen. De DSM-V’s zorgen voor behandelhokjes waarbinnen de behandelaar de bij de DSM-V behorende zorg verleent. Wanneer een deel van de diagnose buiten het hokje valt heb je als cliënt een uitdaging, helemaal wanneer er een volgordelijkheid zit in de hokjes. Na ieder hokje weer n ellenlange wachtlijst, een intake en weer n ellenlange wachtlijst voor de daadwerkelijke behandeling. Bij iedere overgang van het ene hokje naar de andere en iedere keer weer je verhaal moeten doen opnieuw en opnieuw. Iets wat bij trauma’s niet meehelpt bij het herstel. Ik heb de overtuiging dat dit cliënt vriendelijker kan en moet. Afstemming van GGZ zorg waarbij de cliënt centraal staat, geen hokjes denken, maar een overkoepelend behandelplan realiseren waarbij er een regievoering gedaan wordt die de cliënt ontlast van het zelf zoeken naar een behandelaar. Behandelingen op elkaar afstemmen zal doorlooptijd verkorten en de behandeling effectief maken en als afgeleide resulteren in lagere kosten. Het kan en mag niet zo zijn dat in n land als Nederland bijvoorbeeld suïcide doodsoorzaak nummer 1 is onder jongeren en jongvolwassenen!

  Go to comment
  2021/09/15 at 12:26 pm
 • From Jolande Rommens-Musquetier on De ggz is ziek, en niet zo'n klein beetje ook... (deel 1)

  Het is vaak onnodig kwetsend en stigmatiserend al die etiketten. Mensen gaan er naar leven. Denken dat ‘gek’ geworden zijn. Ziekmakend zelfs.

  Go to comment
  2021/09/10 at 8:29 pm
 • From Max on De ggz is ziek, en niet zo'n klein beetje ook... (deel 1)

  Dit klinkt mooi! Realisme gebied mij wel te vragen met welk systeem zorgverzekeraars dan vergoedingen dienen te bepalen? Ze zijn duidelijk doorgeschoten, maar mede door zorgverzekeringen is psychologische behandeling wel mogelijk geworden voor meer dan enkel de elite. En zonder regels kunnen verzekeraars niet overleven.

  Go to comment
  2021/09/10 at 5:33 pm
 • From E.J.Klaucke on Bianca Verbeek over narcisme: een introductie

  Bestaat er een landelijke, overkoepelende organisatie voor narcisme en alles wat daarmee te maken heeft?

  Go to comment
  2021/09/08 at 5:45 pm
  • From Redactie on Bianca Verbeek over narcisme: een introductie

   Goedemiddag,

   Een officiële landelijke organisatie die zich specifiek richt op narcisme is bij ons niet bekend. Er is echter wel een stichting die zich bezighoudt met het herstellen van emotionele en psychische mishandeling, waarbij ook met name dieper op narcisme wordt ingegaan. Op de website https://verdwenenzelf.org/ staat veel informatie, wellicht vind je hier wat je zoekt.

   Go to comment
   2021/09/14 at 4:12 pm
 • From De Clerck Mieke on Stress en angst verminderen met behulp van de nervus vagus

  Ik zou vooral willen oefenen,om op een zachtere verbale manier terug meer contact te zoeken met mensen,maar angst staat dit op dit moment wat in de weg.

  Go to comment
  2021/09/01 at 12:28 pm