Vraag, Antwoord & GGZ bezoekersforum

Reacties op nieuwsberichten

Hieronder tref je de meest recente reacties op de nieuwsberichten.

Vraag & Antwoord, het GGZ forum

Heb je een vraag met betrekking tot geestelijke gezondheidszorg waarover je geen nieuwsbericht vindt? Of steun je onze actie wachtlijstvrij.nl? Stel hem aan medebezoekers via de GGZ.nl groep op LinkedIn. Op deze plek kun je tevens reageren op berichten van andere bezoekers.

* Deze pagina is bedoeld voor onderling contact tussen bezoekers van ggz.nl. De redactie controleert periodiek op spam. Vragen die hier worden gesteld, worden in het algemeen niet beantwoord door de redactie.

 • From on ‘Psycholance’ voor verwarde personen blijkt succes

  Het stuk van Frank van Hoof gelezen waar ik naar verwijs? Beter kan ik het niet uitleggen. Zeg dan gedrag waar wij ons geen raad mee weten! Ga vooral uit van jezelf en (ver)oordeel niet. Verward is een oordeel. Je zou misschien kunnen kiezen voor mensen “”met een acute zorgvraag” daar vallen bijvoorbeeld ook mensen met dementie onder.

  Go to comment
  2021/06/21 at 8:56 pm
 • From Bernadette Wigchert on ‘Psycholance’ voor verwarde personen blijkt succes

  Stop met de term verwarde personen aub. Zie ook Frank van Hoof https://www.trimbos.nl/actueel/nieuws/bericht/waarom-we-moeten-stoppen-met-de-term-verwarde-personen

  Go to comment
  2021/06/21 at 9:30 am
  • From Redactie on ‘Psycholance’ voor verwarde personen blijkt succes

   Dag Bernadette,

   Bedankt voor je reactie. We proberen in onze berichtgeving altijd zo neutraal mogelijk te zijn in het gebruik van termen, echter is het soms wel erg lastig om alternatieven te vinden die de lading dekken en tegelijkertijd voor iedereen even acceptabel zijn. In een nieuwsbericht moet het voor lezers duidelijk zijn waar het om gaat, en dat lukt niet altijd door begrippen met veel andere woorden te omschrijven. In onze ogen is het woord ‘verward’ vrij neutraal en hangt daar (in verhouding met andere woorden) weinig oordeel aan. Wanneer je bijvoorbeeld enkel zou spreken over ‘mensen met een psychose’ klopt dat weer niet met de doelgroep die wordt bedoeld, aangezien er lang niet bij iedereen sprake hoeft te zijn van een psychose. Mocht je suggesties hebben voor andere woorden die we zouden kunnen gebruiken, dan horen we het graag. Vanuit ons perspectief is de term ‘verward’ in ieder geval niet negatief of veroordelend bedoeld, maar is het vooral bedoeld als aanduiding van een toestand waar omstanders doorgaans geen raad mee weten.

   Go to comment
   2021/06/21 at 12:54 pm
 • From Kees on ‘Psycholance’ voor verwarde personen blijkt succes

  Beste Ruud.
  Deze pilot is een vervolg op die in Drenthe. En daar is de pilot al omgezet in “standaard” dienstverlening.

  Go to comment
  2021/06/16 at 2:04 pm
 • From Ruud on ‘Psycholance’ voor verwarde personen blijkt succes

  Top! En nu doorzetten!
  De afgelopen jaren zijn er tientallen pilots geweest in Nederland met een psycholans of iets vergelijkbaars, echter lees ik al jaren dat het om pilots gaat. Werk zelf in Rotterdam in de GGZ en hadden hier ook een vergelijkbaar project, nu alweer een tijdje weg terwijl het zo goed werkt. Scheelt een hoop traumatische ervaringen voor mensen, met name bij gedwongen opnames!

  Go to comment
  2021/06/15 at 2:16 am
 • From Willem van Staalen on Herstel na langdurige psychotische klachten beter dan verwacht

  Blij dit te lezen. Enige jaren geleden werd een ervaringsdeskundige door een PAAZ opgeroepen om een dame met een delict te begeleiden. Na een gesprek van een minuut of dertig kwam de psychiater poolshoogte nemen . Hij stelde verbaasd vast dat de patiënt week naar het restaurant kon. Geen vraag over hoe het resultaat tot stand was gekomen.

  Go to comment
  2021/06/07 at 11:44 am
 • From EJ v Westing on Over narcisme – deel 5 (slot): De pot verwijt de ketel

  Zit nu in rechtzaak tegen ex-partner. Hij wordt beschuldigd van verkrachting binnen huwelijk en sexueel misbruik van zijn dochters. Zelfs de Waag heeft hij om zijn vingers kunnen winden en zijn tberapeute zegt dat hij genezen is. Zijn advocate beschuldigd ons nu van verzonnen verhaal. Hoe bedoel je een narcist draait de rollen om….

  Go to comment
  2021/06/07 at 12:20 am
 • From Marie de Jonge on Campagne voor en door jongeren met psychische klachten

  Goed om te lezen dat er meer aandacht besteed wordt aan jongeren met psychische klachten. Ik geloof dat verhalen delen erg waardevol is om steun te vinden. Ook helpt het om dit thema beter bespreekbaar te maken denk ik.

  Go to comment
  2021/05/27 at 4:56 pm
 • From Wilma Berendsen on Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

  Ik heb al jaren fibromyalgie de beste oplossing vind ik zorgen dat je in beweging blijft,Daar voel ik mij het beste bij

  Go to comment
  2021/05/25 at 9:52 pm
 • From Cindy de jong on Onderbelichte coronaklachten: de impact van reuk- en smaakverlies

  Ook hier al bijna half jaar geen geur of de waarneming klopt niet. Groene zeep vond ik altijd heerlijk ruiken maar nu is in mijn beleving de geur heel chemisch. Geld ook voor parfum , deo , etc. Eten zit weinig smaak aan . Hoop ook zo dat het wel weer terug komt want mis de geuren echt.

  Go to comment
  2021/05/25 at 4:36 pm
 • From Rik on Een tulp is een tulp is een tulp

  Correcte column.

  Applaus voor de tulp, de bloem die op zijn/haar eigen wijze met kleur stoeit en zo de metafoor opfleurt.

  Kostbaar is de zwarte tulp omdat daarin alle kleur ontbreekt….

  Go to comment
  2021/05/24 at 6:49 pm