Hersengebied voor emotieregulatie kan mogelijk pijn uitschakelen

Hersengebied voor emotieregulatie kan mogelijk pijn uitschakelen

Hersengebied voor emotieregulatie kan mogelijk pijn uitschakelen

Uit een Amerikaans onderzoek zijn aanwijzingen naar voren gekomen dat een bepaald gebied in de hersenen betrokken is bij pijnbeleving en mogelijk pijn zelfs kan uitschakelen. Het gaat om de amygdala, een structuur die onder andere bekend staat om het reguleren van angst en angstreacties. Experimenten met muizen hebben nu laten zien dat hersencellen in de amygdala geactiveerd kunnen worden door pijnstillers.

De amygdala maakt deel uit van een pijnsysteem in het lichaam en bevat neuronen met een remmende functie op andere delen van het brein. Onder invloed van externe pijnstillers (medicijnen), lijkt het hersengebied te worden aangezet om de lichaamseigen pijnstilling in gang te zetten. Voorheen werd in onderzoeken vooral gekeken naar welke hersengebieden door pijnstillers onderdrukt worden. Dit zijn er echter een hoop. De huidige bevindingen geven een verrassend inzicht in de mogelijkheden van het lichaam om zelf pijn te controleren.

Lees hier een bericht van Eos Wetenschap over deze nieuwe ontdekking. Het wetenschappelijke artikel, gepubliceerd in Nature Neuroscience, vind je hier.

Tags:
, ,
2 Reactie's
 • L.de Witte
  Geplaatst op 11:50h, 19 juni Beantwoorden

  Goede dag mevrouw/ mijnheer,

  Zo mogelijk zou ik graag in aanmerking komen voor een behandeling.

 • Petra van Steenkiste
  Geplaatst op 12:57h, 28 juni Beantwoorden

  goeiedag graag zou ik aan.merking willen komen voor behandeling en of het vergoed word door ziekenfonds

Geef een reactie