Column | Karaktermoord: wat is dat nou eigenlijk?

Column | Karaktermoord: wat is dat nou eigenlijk?

Column | Karaktermoord: wat is dat nou eigenlijk?

Door Bianca Verbeek, auteur van Kwaadaardig – de hemelse hel en helse hemel van narcisme

Personen met een narcistische persoonlijkheidsstructuur of een aanverwante persoonlijkheidsstructuur plegen meestal karaktermoord op hun slachtoffers / gedupeerden / prooien / doelwitten. Zij voeren een laster- / smeercampagne achter hun rug om, verspreiden lasterpraat, leugens over hen, waarmee zij iemands eer en goede naam aantasten. Slachtoffers / gedupeerden / prooien / doelwitten worden heel bewust uitgekozen. Het kan een levenspartner zijn, een collega, een buurman/-vrouw, een kind of iemand die hen doorziet. Omdat narcisten geen connectie met mensen kunnen maken (nee, met niemand, ook niet met hun eigen kinderen, ouders, relatiepartner of vrienden), verzamelen zij nuttige / functionele / instrumentele mensen om zich heen. Hun omgeving bestaat dus uit een verzameling mensen die een functie hebben in het totaalplaatje voor de buitenwereld. Dat kan – dus – op de werkvloer, ook de rest van het bedrijf zijn. Zij zijn enkel geïnteresseerd in mensen die op de een of andere manier nuttig zijn voor hen.

Daar waar empathische mensen liefde kunnen geven en ontvangen, gaan narcisten voor macht, controle, aanzien, applaus, geld en seks. Redenen voor narcisten om een ander als nuttig te zien zijn: een financieel belang (geld!), huisvesting (onderdak!), een zakelijk netwerk (aanzien én geld!), interessante vrienden (aanzien, netwerk én geld!), iemand die hem/haar verzorgt of het perfecte plaatje voor de buitenwereld.

Om te krijgen wat zij willen, worden er allerlei manipulaties ingezet. Liegen en trianguleren zijn twee van de manipulatietactieken. Zij schuwen geen enkele leugen, hoe waarachtig, krankzinnig of belasterend ook. Narcistische persoonlijkheden doen dit tevens om zelf in een beter daglicht te komen en/of als slachtoffer gezien te worden. Met andere woorden hoe goed of hoe zielig zij zijn. Karaktermoord werkt voor de ‘agressor’, de dader, twee kanten op. Zij zetten het slachtoffer neer zoals zij zelf zijn (de rollen worden omgedraaid / projectie).

Bovendien worden leugens zeer geloofwaardig gebracht. Alle narcisten zijn goede acteurs en actrices, als het ware met een Oscar in de hand geboren. Trianguleren is driehoekmanipulatie, mensen tegen elkaar op zetten: tegen de ene persoon iets vertellen en tegen een andere persoon iets (anders) vertellen, waardoor deze twee mensen ruzie krijgen, elkaar niet (meer) vertrouwen of geloven, geen contact met elkaar opnemen of elkaar niet willen leren kennen.

Voor het oneerlijke leven dat narcisten leiden, kan het heel goed uitkomen dat bepaalde mensen en de wetenschap die zij hebben, níet met elkaar gaan mengen, elkaar niet wijzer maken of aan het denken zetten. Al liegend en triangulerend zetten zij hun relatiepartner, een collega, een vriend(in), een of meerdere van hun kinderen, buren of eender wie, tegen anderen in een verkeerd en valselijk, vaak slecht daglicht.

Ook dagen zij hun prooien uit en zodra diegene boos, uitzinnig of emotioneel reageert, gebruiken zij die reactie weer om hun leugens te bevestigen:

“Zie je wel, ik zei toch dat zij gek is…”
“Zie je wel, niet normaal toch hoe hij reageert…”
“Ik zei het je toch, dit gedrag is ziek hoor…”
“Volgens mij heeft ze borderline hoor….”

Ook vertellen narcistische persoonlijkheden quasi grappend dat hun partner thuis de broek aan heeft, terwijl zij dat eigenlijk zelf zijn. Zij liegen en draaien de werkelijkheid om, waarmee zij zichzelf op de ander projecteren. Heel verwarrend voor de omgeving van deze personen. Men is er immers niet altijd en overal bij en men laat zich vaak (onbewust) toch beïnvloeden door ‘zaadjes’ die in hoofden zijn geplant door gemaakte opmerkingen.

Mensen krijgen zodoende een totaal ander beeld van iemand dan hoe diegene daadwerkelijk is. Dat heet karaktermoord. Het werkelijke karakter van een persoon wordt dan niet meer gezien, ‘is vermoord’ en is vervangen door een slechter, onjuist beeld zoals die persoon helemaal niet is. Gedupeerden kunnen er zelfs volledig door worden geïsoleerd. Zo verliezen mensen hun kinderen, hun ouders, familieleden, buren, vrienden, sociale levens. Heel oneerlijk en verdrietig voor heel veel levens. Lees je in over verborgen narcisme en aanverwante persoonlijkheidsstructuren.

Meer van Bianca’s columns over narcisme vind je hier.

6 Reactie's
 • Hetty van Leeuwen
  Geplaatst op 18:18h, 09 oktober Beantwoorden

  Ja , het is om misselijk van te worden , zijn zo ziek en verzieken zoveel voor anderen !!

 • Marjan
  Geplaatst op 14:36h, 13 oktober Beantwoorden

  Heel herkenbaar,maar ik ben er af,
  Enige oplossing is (hoe moeilijk het ook is😔,
  Weggaan!! Zo snel mogelijk,niet de kans geven om nog uitleg te geven, want ten eerste,interesseert het ze geen bal,en ten 2e hebben ze altijd gelijk,en liegen zo hard dat je denkt…ben ik nou gek geworden?? Geef ze de kans niet,ga niet denken dat het aan jou ligt!! Met een narcist leven is eigenlijk jezelf kapot maken!!! Je bent jezelf kwijt! En pas op als je kids hebt! Ze gebruiken ze altijd om je
  De genadeklap te geven! Je deugt nergens voor,je kunt niks,je bent dom,dus bij scheiding zullen ze Alles uit de kast gooien om ze te claimen! Met alle gevolgen!!
  En geloof me,ze gaan de hele familie en vrienden langs om te vertellen hoe slecht je bent! En dat je kids beter af zijn bij hem of familie,
  Vind je kracht in jezelf,en die heb jij ook!! Net als ik,en ga weg,stiekem,want ze weten je altijd te vinden

 • Annette Plooy
  Geplaatst op 21:02h, 30 oktober Beantwoorden

  Dit artikel lijkt me een perfect voorbeeld van karaktermoord.
  En een voorbeeld van een slachtoffercultus gebaseerd op demonisering van ex-partners. Hoogst ergerlijk. Ik voel me genoodzaakt om het op te nemen voor de narcistische medemens.

 • Anoniem
  Geplaatst op 08:59h, 06 november Beantwoorden

  Het antwoord van Annette Plooy is spot on!

 • Maria Zwaan
  Geplaatst op 07:32h, 17 februari Beantwoorden

  In eerste instantie trap je overal in.. Ik in elk geval wel. De Vader van je kinderen zal toch niet zo zijn ? Alles wat hierbiven beschreven is klopt . Als sterke oersoonlijkheid heb ik mijn leven . net een narcist geleefd .. uiteindelijk blijft er niets van een narcist over . Wat logisch is . Als het op de werkvloer gebeurt is loslaten het beste wat he ksn dien.. ook zo in een relatie natuurlijk. Mijn verhaal en uitleg is hierbij niet klaar..

 • Anoniem
  Geplaatst op 15:41h, 28 april Beantwoorden

  Even een reactie op het deel dat het geweldige acteurs zijn, dat zijn ze niet. Er is een verschil met acteurs en narcisten, die eerste kunnen zich inleven, de tweede niet. Acteurs zijn geen leugenaars, narcisten wel.
  Zet narcisten op het toneel, voor de camera etc., en ze vallen genadeloos door de mand.

Geef een reactie