Nieuw onderzoek naar invloed immuunsysteem op hersenen

Nieuw onderzoek naar invloed immuunsysteem op hersenen

Nieuw onderzoek naar invloed immuunsysteem op hersenen

Bron: Donders Instituut

Het Donders Instituut in Nijmegen is bezig met nieuw onderzoek naar de relatie tussen het immuunsysteem, de hersenen en gedrag. Hierbij wordt gekeken of lichte ontstekingen in het lichaam invloed hebben op de manier waarop de hersenen informatie verwerken en keuzes maken. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij proefpersonen met een wat hoger gewicht, en het Donders Instituut is nog op zoek naar vrouwelijke deelnemers met een leeftijd tussen de 18 en 55 jaar.

Over het onderzoek vermeldt de website van de Radboud Universiteit / het Donders Instituut het volgende:

In de FLAIR studie onderzoeken we welke invloed het immuunsysteem heeft op onze hersenen en ons gedrag. We willen nu vooral weten welke rol een lichte ontsteking kan spelen in de manier waarop we keuzes maken en hoe de hersenen dit verwerken. We onderzoeken dit bij mensen met een hoger gewicht, omdat een lichte ontsteking bij hen relatief vaak voor komt.

Waarom dit onderzoek?

Ongeveer de helft van de mensen met overgewicht heeft een chronische, lichte ontsteking in het lichaam. Er zijn dan net iets hogere ontstekingswaarden aanwezig dan normaal. Lang niet zo hoog als bij een infectie of ziekte, waardoor de meeste mensen het vaak zelf niet eens merken.

Er zijn aanwijzingen dat deze lichte ontsteking bepaalde processen in het lichaam kan beïnvloeden. Hierdoor ontwikkelen sommige mensen bijvoorbeeld diabetes of hart- en vaatziekten. We denken dat het ook invloed heeft op het brein, vooral in hersengebieden die belangrijk zijn voor het maken van (voedsel)keuzes. In dit onderzoek willen daarom meer weten over hoe onze hersenen deze keuzes maken.

Voor dit onderzoek zoeken we:

Vrouwen, tussen de 18 en 55 jaar oud.
Rechtshandig.
Een BMI boven de 27 kg/m2

U kunt helaas niet meedoen wanneer u:
Dagelijks rookt.
Meer dan 5 kilo bent afgevallen of aangekomen in het afgelopen halfjaar
In de afgelopen 2 maanden een heel ander dieet heeft gevolgd dan normaal, bijvoorbeeld een afvaldieet.
Een medische aandoening heeft die van invloed kan zijn op het onderzoek, zoals suikerziekte, hart- en vaatziekten, nierfalen, kanker, ernstige maag-, lever- en darmaandoeningen, of een psychiatrische aandoening.
Bepaalde medicijnen gebruikt die van invloed kunnen zijn op het onderzoek, zoals ontstekingsremmers of antidepressiva.
Zwanger bent, borstvoeding geeft, of van plan bent zwanger te worden in de komende 6 maanden.
Niet-verwijderbare metalen in uw lichaam heeft (met uitzondering van een draadje achter uw tanden) of last heeft van claustrofobie.

Wat houdt deelname in?

U komt naar het onderzoekscentrum voor een afspraak van ongeveer 4,5 uur. Tijdens de afspraak doen we de volgende metingen:
MRI onderzoek. Hiermee meten we uw hersenstructuur, hersenactiviteit en lichaamssamenstelling.
Bloedafname.
U vangt wat urine op.
Smaaktest.
Lichamelijke metingen, zoals lengte, gewicht en bloeddruk.
U vult een aantal vragenlijsten in.

Daarnaast vragen we u ook om thuis een aantal dingen te doen:
Vragen invullen via een app op uw telefoon. In de week na de afspraak vult u thuis maximaal anderhalve week elke dag vragen in via een app op uw telefoon.
Een voedselvragenlijst invullen
Ontlasting opvangen. Rond de eerste en tweede afspraak vangt u thuis wat ontlasting op. Dit kunt u opsturen via de post.

U ontvangt een vergoeding van €70 tot €75 en een vergoeding van uw reiskosten.

Vervolgonderzoek

Als tijdens het onderzoek blijkt dat u lichte ontsteking heeft, kunt u meedoen aan vervolgonderzoek. Hierin willen we onderzoeken of een ontstekingsremmend medicijn het gedrag en breinfunctie van mensen met een lichte ontsteking verandert. Ook vragen we u mee te doen aan een interview. U bepaalt later zelf of u wilt deelnemen aan het vervolgonderzoek.

Wie geïnteresseerd is in deelname aan het onderzoek kan zich via deze link aanmelden.
Meer informatie over het immuunsysteem en de hersenen, vind je in deze blog van het Donders Instituut.

Geen reactie's

Geef een reactie