Inspiratiesessies ‘effectief mentaal gezondheidsbeleid’ voor GGD en gemeente

Inspiratiesessies ‘effectief mentaal gezondheidsbeleid’ voor GGD en gemeente

Inspiratiesessies ‘effectief mentaal gezondheidsbeleid’ voor GGD en gemeente

Bron: Trimbos-instituut

Het landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid van Trimbos-instituut organiseert momenteel een reeks inspiratiesessies voor medewerkers van GGD’en en gemeenten. In deze sessies wordt ingegaan op hoe samenwerking en een integrale aanpak kunnen helpen om de veerkracht en mentale gezondheid in de samenleving te bevorderen.

Over de inhoud van de inspiratiesessies schrijft het Trimbos-instituut het volgende:

In het voorjaar van 2024 organiseert het landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid van Trimbos-instituut een aantal regionale inspiratiesessies voor medewerkers van GGD’en en gemeenten. Tijdens de sessies worden kennis en handvatten geboden die helpen bij het maken en in de praktijk brengen van hun integrale plannen van aanpak voor effectief mentaal gezondheidsbeleid op lokaal niveau.

Tijdens de sessies wordt ingegaan op vragen die spelen, zoals:

Wat verstaan we onder begrippen, zoals: mentale gezondheid, effectief beleid en integraal werken?
 Hoe voer je een integrale aanpak uit binnen gemeenten?
 Hoe maak je een keuze tussen initiatieven en aanpakken?
 Hoe meet je of een (nog) niet erkende aanpak effectief is gebleken?

Het landelijk Expertisecentrum Mentale Gezondheid organiseert de sessies vanuit haar kennisrol mentale gezondheid voor de Aanpak Mentale Gezondheid: van ons allemaal.

De organisatie van de sessies gebeurt in afstemming met de klankbordgroep leden: GGD GHOR Nederland, de VNG, RIVM en het ministerie van VWS. Voor de organisatie en invulling van de sessie werkt het Expertisecentrum samen met GGD’en, kennispartners en (lokale) organisaties.

Een overzicht van de sessies die voor de komende periode op de planning staan vind je hier.

De huidige reeks inspiratiesessies is de eerste in een serie van drie. Na de zomer van 2024 begint het Expertisecentrum met de voorbereiding van de twee volgende reeksen.

Aan de slag met effectief mentaal gezondheidsbeleid

Zet jij je als professional of beleidsmaker bij een GGD of gemeente in voor beleid rondom de mentale gezondheid van inwoners? En wil je nu al inspiratie opdoen? Op de website van het Expertisecentrum Mentale Gezondheid vind je alvast kennis over specifieke doelgroepen, beschermende en risicofactoren van mentale gezondheid, de rol van leefomgevingen daarin, en meer.

Bekijk ook de handreiking Integraal werken aan mentale gezondheid in lokaal beleid. Deze geeft concrete handvatten, bundelt informatie over en doorverwijzingen naar relevante praktijkvoorbeelden, interventies, overzichten en rapporten.

Geen reactie's

Geef een reactie