Hoe mindfulness mij heeft geholpen grip te krijgen op ADD-symptomen

Hoe mindfulness mij heeft geholpen grip te krijgen op ADD-symptomen

Hoe mindfulness mij heeft geholpen grip te krijgen op ADD-symptomen

Door José Schrijver

Ik was 27 toen het helemaal mis ging: ineens zat ik thuis met een burn-out. In die periode werkte ik fulltime voor meerdere werkgevers en volgde ik een deeltijd HBO studie. Dat ging niet meer; ik kon me ‘s morgens nog net van mijn bed naar de bank verplaatsen. Na veel gesprekken met mijn huisarts, de ggz-begeleider in de huisartsenpraktijk en verschillende psychologen, werd het langzaam duidelijk: de oorzaak van mijn burn-out was (voor een groot deel) ADD. De diagnose kwam niet als een verrassing. Ik voelde veel herkenbaarheid, en kreeg meer begrip voor mezelf.

Inmiddels, ruim 8 jaar later, heb ik grotendeels grip op de symptomen van ADD, wat nu ADHD-I (aandachtstekort type) heet. Van medicatie ervaarde ik te veel bijwerkingen, dus ik ging op zoek naar andere methoden, waarover ik nu schrijf op mijn blog. Een belangrijke methode die mijn leven heeft veranderd, is mindfulness.

Wat is mindfulness?

Mindfulness is een training in aandacht; perfect dus voor mensen met ADHD, die moeite hebben met concentreren. Tijdens mindfulness leer je om met je aandacht in het hier en nu te zijn. Dit leer je vooral door verschillende meditatievormen te oefenen. Maar bijvoorbeeld ook door te eten met aandacht. Dit voelt een beetje gek in het begin, maar al snel merk je de voordelen.

Tijdens mindfulness oefeningen focus je je bijvoorbeeld volledig op je ademhaling, of op wat je voelt, ziet, denkt of hoort. In dit proces leer je om te observeren wat er gebeurt, zonder te oordelen. Je leert dus beter te voelen en te luisteren naar wat er op dat moment is. Maar ook leer je dat je niet altijd hoeft te reageren, en niet overal iets van hoeft te vinden.

Ik volgde een cursus

Tijdens mijn burn-out periode volgde ik een 8-weekse cursus mindfulness via PsyQ. “Mindfulness is lastig hoor, voor mensen met ADHD”, zei één van de begeleiders tegen me. Deze uitdaging ging ik graag aan.

Al snel had ik door dat dit mijn leven met ADD zou gaan veranderen. Niet alleen verbeterde mijn concentratie en ging ik steeds meer in het nu leven. Maar ook kreeg ik inzicht in welke slechte gewoontes mijn ADD-symptomen verergerden. Ik merkte bijvoorbeeld tijdens één van de eerste trainingsdagen al op hoe oppervlakkig ik adem. Dit verbeterde snel. Ik ging beter ademen, en dit had een positief effect op mijn brein. Als je je ergens bewust van wordt, kun je er iets aan doen. En dit is precies wat mindfulness je brengt: bewustzijn.

Wat heeft het me gebracht?

Mindfulness heeft van alles bij mij in gang gezet: ik kreeg meer inzicht in de behoeftes van mijn ADD-brein en in hoe ik mijn leven het beste kan inrichten. Maar ook in wat ik beter wel en niet kan eten, welke mensen mij energie geven, en van wie ik beter afstand kan nemen en noem maar op. Hieronder een klein overzicht van wat mindfulness mij bracht.

Een betere concentratie. Met mindfulness trainen we namelijk onze aandacht.
Rust, door dagelijks te mediteren, te observeren en te voelen wat ik nodig heb.
Grip op impulsiviteit, omdat ik nu stilsta bij wat er in me gebeurt voordat ik reageer.
Ik leef meer in het moment, in plaats van in mijn (drukke) hoofd.
Beter aarden: in plaats van ‘in mijn drukke hoofd’ voel ik me vaker gegrond. Mindfulness oefeningen helpen me hierbij.
Zelfliefde en begrip voor mezelf: ik (ver)oordeel niet meer zo snel. Ik ben zachter voor mezelf, en daarmee ook voor anderen. Dit leer je ook tijdens een mindfulness-cursus.

Mindful leven: het gaat niet vanzelf

“Mediteren lukt mij niet hoor. Het is niks voor mij”, hoor ik heel vaak. Hier geloof ik niet in: mediteren is voor iedereen. Wat ik om mij heen zie, is dat iedereen moeite heeft met mediteren in het begin; ADHD of niet. We zijn het namelijk niet gewend om stil te zijn en te observeren. Voor kinderen en volwassenen met ADHD is het misschien nóg uitdagender dan voor iemand met een neurotypisch brein. Maar als je dagelijks oefent – tijdens de cursus oefenden we minimaal een uur per dag – durf ik te zeggen dat dit een enorm positieve invloed gaat hebben op je leven. Na een tijdje wordt mindfulness meer een levenswijze; je gaat je leven bewuster, aandachtiger – meer mindful – leven.

Ik heb geen stoornis, maar een Wandering Mind

Ik ben heel dankbaar dat ik via mijn huisarts een mindfulness-cursus mocht volgen. Dit heeft van alles in gang gezet. Ik ging bijvoorbeeld al snel inzien dat ik mijn brein niet wil benaderen als een brein met een aandachtstekortstoornis. Perceptie is belangrijk. “Ik heb, zoals vele anderen, een uniek brein. Een brein dat anders werkt”, zei ik tegen mezelf. Ik ging een andere naam gebruiken voor dit brein, en noem het nu de Wandering Mind. Deze Wandering Mind loopt tegen uitdagingen aan, maar heeft daarnaast heel veel kwaliteiten. Hier schrijf ik over op mijn blog: Wandering Minds.

Een ‘happy life’ met ADD, zonder medicatie

Ik gebruik geen medicatie voor ADD, maar heb behalve mindfulness heel veel andere dingen ontdekt die ervoor zorgen dat ik grip heb op mijn dwalende geest. Denk aan voeding, beweging, lifestyle en supplementen. Mijn blog (die eerst Leuk Leven met ADD heette) is ontstaan vanuit de wens om mijn ervaringen te delen; er was een aantal jaar geleden namelijk nog niet zoveel informatie beschikbaar over alternatieve manieren om met ADHD om te gaan.

Het lijkt me leuk als je een kijkje neemt op Wandering Minds! Je bent ook welkom in de Facebook community en op Instagram, waar veel andere ‘Wandering Minds’ hun ervaringen delen.

Over de auteur

Ik ben José Schrijver uit ‘86 en ik woon in Den Haag. Maar het liefst reis ik rond in mijn camper, verblijf ik in de natuur of bezoek ik leuke communities. Toen ik 27 was werd ik, terwijl ik thuis zat met een burn-out, gediagnosticeerd met ADD. Medicatie was voor mij geen (langetermijn)oplossing, dus ik ging op zoek naar alternatieven.

Mijn ervaringen deel ik op mijn blog: Wanderingminds.world. Inmiddels is dit blog uitgegroeid tot een platform, waar ik regelmatig in contact kom met gelijkgestemden: andere volwassenen met een uniek, creatief, inventief en dwalend brein. Als ‘multipotentialite’ werk ik onder andere als (zelfstandig) SEO content specialist, tekstschrijver, cursusaanbieder en blogger. Maar ook werk ik graag op biologische boerderijen of in tuinen van mensen. Hoe afwisselender, hoe beter. 🙂

No Comments

Post A Comment