Vraag, Antwoord & GGZ bezoekersforum

Reacties op nieuwsberichten

Hieronder tref je de meest recente reacties op de nieuwsberichten.

Vraag & Antwoord, het GGZ forum

Heb je een vraag met betrekking tot geestelijke gezondheidszorg waarover je geen nieuwsbericht vindt? Of steun je onze actie wachtlijstvrij.nl? Stel hem aan medebezoekers via de GGZ.nl groep op LinkedIn. Op deze plek kun je tevens reageren op berichten van andere bezoekers.

* Deze pagina is bedoeld voor onderling contact tussen bezoekers van ggz.nl. De redactie controleert periodiek op spam. Vragen die hier worden gesteld, worden in het algemeen niet beantwoord door de redactie.

 • From Jiska van Espelo on De psychologische aandoening waardoor je je eigen huid eet

  Ik vind dit nogal een milde en summiere beschrijving met een link naar een matig artikel erbij. Ik denk dat dermatofagie behoorlijk problematisch kan zijn, vooral in extreme gevallen. Wanneer is het iets dat iedereen wel eens doet en wanneer wordt het een aandoening die een naam behoeft? Ik denk dat enkel aan randjes ronom de nagel pulken niet perse een naam behoeft. Wanneer je echter daadwerkelijk te maken hebt met dermatofagie dan heb je het niet meer over ‘velletjes rondom de nagel’. Eerder over compleet missende opperhuid van topje tot knokkel. Pijnlijke, bloederige taferelen, die ernstige ontstekingen en infectief kunnen veroorzaken. Het is een dwangneurose waar heel moeilijk vanaf te geraken is. Ik denk dat het belangrijk is om de onderliggende patronen te onderzoeken en te kijken wat daarmee te doen is richting herstel, voor zover mogelijk.

  Go to comment
  2022/07/07 at 1:28 pm
 • From Simon on NZa: Meerjarenafspraken nodig om wachtlijsten ggz te verkorten

  We hebben het hier over wachttijden verlagen terwijl zorgaanbieders in vele gevallen dermate lage omzetplafonds hebben dat er helemaal geen zorg meer geboden kan worden. Voor o.a. CZ is voor een groot aantal zorgaanbieders dit jaar, 2022, het omzetplafond nu al bereikt en biedt CZ geen enkele flexibiliteit in verhoging daarvan aan. Deze omzetplafonds zorgen dus voor nog grotere wachttijden. Voor een zorgaanbieder is het in dat geval vele malen beter om geen contract af te sluiten met de zorgverzekeraar. Dat is dan echter weer ten nadele van de patienten want de vergoeding wordt dan weer gekort. Al met al dreigen de wachtlijsten voor dit jaar dus nog verder op lopen door de karige contracten

  Go to comment
  2022/07/05 at 4:35 pm
 • From Martine on De impact van een psychiatrische patiënt in een rijtjeshuis

  Beste Klinisch psycholoog,

  Als mensen met psychische problemen die niet willen luisteren tegen de muur moeten worden gezet.Ik wil ik u er toch op wijzen dat ze dat eerder gedaan hebben. In Nazi Duitsland. Maar dat hebben we echt niets voor niets afgeschaft.
  Ik geloof onmiddellijk als de zorg voor ggz clienten niet goed geregeld is als een klinisch psycholoog dit roept. Ik kan mij zelfs voorstellen dat als klinisch psychologen mensen met geestelijke problemen behandelen op deze manier de clienten gewoon verlangen om tegen de muur gezet te worden. Je zou er depressief van worden. Van zo’n behandeling. Ik hoop dat u niet echt klinisch psycholoog bent want zo n uitspraak is een klinisch psycholoog onwaardig. Ik zou u een carrière switch adviseren als u echt klinisch psycholoog bent.

  Go to comment
  2022/07/02 at 8:49 pm
 • From Viviane on Column | Helen na narcistisch misbruik (deel 1)

  Had gehoopt dat ERMD zou helpen. Volgens bovenstaande reacties, dus niet.

  Go to comment
  2022/06/28 at 5:47 pm
 • From MGA on Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

  Lieve lezers/ lotgenoten,

  Ik woonde de afgelopen 4 jr. gedeeltelijk in Turkije, omdat ik niet meer kon en wilde werken vanwege de pijn die ik overal had maar ik was nog jong (22) en net afgestudeerd. (Ik heb rug- en schouderklachten maar ook pijn in mijn handen voeten enkels en polsen).
  Ik had in het begin minder pijn als ik in Turkije was en ik voelde mij in NL niet serieus genomen door de huisarts en fysio en vond alles te duur.
  Ineens kreeg ik in 2019 (een halfjaar na mijn bevalling) last van acute lumbago/spit. Dit kan o.a. komen door een hernia of een reumatische aandoening.
  In Turkije zeiden ze dat ik een hernia had op 3 plekken, maar het was nog in de voorstadia en ik kon niet geopereerd worden. Ik was helaas niet bij een reumatoloog geweest (wat ik nu erg jammer vind).
  Ik kreeg weer dagelijks pijn met o.a. koken en stofzuigen. Ook zweette mijn onderrug enorm tijdens zitten of bijv. autoritten!!! Als ik daarna in de open lucht of tocht ging zitten zat mijn rug weer vast. Spit! En lag ik weer een paar dagen plat op bed omdat echt elke beweging pijn deed en ik niet kon lopen. Ik kan me herinneren dat ik soms moest kruipen naar bijv. de keuken.
  Ik zag het leven niet meer zitten en wilde niet uit bed en ik zag echt de dood als enige optie want niemand kon mij helpen en ik voelde mij niet begrepen. En mijn omgeving dacht dat ik overdreef.

  In Turkije was de arts ook erg verbaasd omdat ik ondanks de zon steeds hele erge tekort aan vitamine D had. Ik moest minimaal 3 maanden 10 druppels p. Dag vit. D3 slikken. Maar ik zag geen verbetering.

  Een tijdje terug vertelde iemand die fibromyalgie heeft dat ik geen druppels maar de vitamine D uit glazen capsules moet slikken. (Toevallig slikte mijn oma deze door het op brood te druppelen). Misschien kunnen jullie dit ook proberen!
  Ik zal ook aan mijn reumatoloog vragen of dit tekort ook reumatische klachten kan veroorzaken.

  Ik voelde mij echt al jaren een vrouw van 60. Ik ben net mijn oma en zij en heel veel andere familieleden hebben een ernstig tekort aan vitamines en dezelfde symptomen en last van reumatische klachten. (Mijn opa, zijn vader, zusje en broertje (totaal 7) hebben de ziekte van Bechterew).

  Maar deze aandoeningen zijn allemaal nieuw voor mij en tot 4 weken geleden had ik nog nooit van Fibromyalgie gehoord. Nu denk ik op mijn 27ste dat ik eindelijk mijn klachten en symptomen een naam kan geven. En ik heb volgende week een afspraak bij Reade locatie Jan van bremenstraat in Amsterdam-West.
  Op hun website staat ook info over fibromyalgie en ik hoop dat ze mij kunnen helpen want ik vind leven met pijn echt niet leuk meer, vooral niet met een actief kind dat steeds naar buiten wilt en veel aandacht vraagt.
  Ik ga soms gewoon kapot van de pijn en chronische vermoeid- en slapeloosheid. Ook concentratieproblemen maken werken voor mij nog zwaarder terwijl ik nog amper 30 ben.

  Ik ben wel wat rustiger in mijn hoofd nu ik lees dat ik niet de enige ben met deze klachten maar ik denk ook helaas -en dit is mijn persoonlijke mening- dat trauma’s en overmatige stress/ verdriet deze ziekte ook kan “triggeren.” En als ik weer eens stress heb, krijg ik gelijk hoofd- en nekpijn maar ook aften/onstekingen in mijn mond (ik ben tandartsassistente en let erg op mijn mondverzorging). Hier wordt ik alleen maar zieker van en ik ben ook verwezen naar het GGZ.

  Mochten jullie dit nu lezen en vergelijkbare klachten, en opmerkingen of vragen hebben dan kunnen jullie mij altijd e-mailen. Ik kan jullie ook evt. Op de hoogte houden van mijn afspraken en behandelingen. Mijn e-mailadres is: merveslem18@gmail.com

  Veel liefs, Merve

  Go to comment
  2022/06/20 at 1:42 am
 • From Mark Nijboer on Congres 'Verslavend!' op 8 september

  Hoe kan ik mij hiervoor aanmelden?

  Go to comment
  2022/06/19 at 8:52 pm
 • From uitgekotstdoordemaachtschappij on Deskundigen aan het woord: Vroegkinderlijke Chronische Traumatisering

  Ik heb meegemaakt dat ik van GGZ instelling naar GGZ instelling ben gestuurd en overal op een wachtlijst, soms een jaar zelfs. Ze zeggen dan expertise te hebben en als je eindelijk aan de beurt bent kunnen ze je niet helpen met traumaverwerking en doen ze alleen stabiliserende technieken. (inmiddels ben ik na jarenlang alleen worstelen wel een kei geworden in mezelf stabiliseren en emoties reguleren, hoef ik geen therapeut meer voor!). Ik haak af bij de term GGZ! Omdat ze mooie praatjes hebben en niet helpen. Het gaat om geld en niet om de client. De realiteit hier in NL is, dat wanneer je DIS/ CPTSS hebt en dus vroegkinderlijk ernstig getraumatiseerd bent en je leven ernstig ontwricht is, je gewoon nergens terecht kunt qua traumaverwerking.

  Go to comment
  2022/06/17 at 11:19 am
 • From Petra on Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

  Hallo

  Full spectrum infrarood sauna werkt goed, slik geen pijnstillers meer en hoef niet meer in scootmobiel. Wel zorgen voor goede balans in bewegen, rust en voeding.

  Go to comment
  2022/06/08 at 7:39 pm
 • From Jb Stoker on Mogelijke oorzaak van fibromyalgie gevonden

  Ik heb zolangzamerhand al meer dan 25 jaar fybro. Veel pijnstillers, andere medicijnen geprobeerd, dieten gevolgt en veel gelezen wat anderen zoals doen en proberen. maar uiteindelijk gaat het om wat voor jouw het beste past, en wat je de beste kwaliteit van leven geeft.
  De overheid doet niks, verzekeraars willen liever nergens voor betalen en de artsen kunnen hierdoor weinig kanten op. Uiteindelijk zal je het zelf moeten indelen (en betalen).
  Pijnstillers kan, Amitriptyline, dieten alles werkt vast wel een beetje.
  Voor mij werkt een een joint op zn tijd en zorgen dat je een goede nacht draait zodat je de volgende dag de pijn beter kan negeren en genieten van het leven.

  Go to comment
  2022/05/23 at 6:47 pm