5G: een netwerk van mogelijkheden en risico’s

5G: een netwerk van mogelijkheden en risico’s

5G: een netwerk van mogelijkheden en risico’s

Al langere tijd worden er plannen gemaakt om het 5G-netwerk ook in Nederland en andere landen van Europa te realiseren. Dit vernieuwde netwerk moet internet sneller en stabieler maken, en belooft grootse technische en economische ontwikkelingen voor de toekomst. Er zijn echter ook bezwaren tegen deze vernieuwing; zo zijn er diverse wetenschappers die vrezen voor schadelijke effecten voor de fysieke en geestelijke gezondheid.

In delen van het land worden al experimenten uitgevoerd met 5G. Grootschalig gebruik van het netwerk vindt tot nu toe met name in Azië en de Verenigde Staten plaats. De toepassing van het 5G-netwerk wordt ook wel ‘Internet of Things’ genoemd, waarbij allerlei apparaten nog innovatiever met elkaar verbonden kunnen worden. Het zou bijvoorbeeld mogelijk worden om robots in ziekenhuizen op afstand te bedienen, de infrastructuur te verbeteren met zelfrijdende auto’s en aangepaste stoplichten, en slimme landbouwtechnieken door te voeren die de perfecte gewassen creëren. Daarnaast wordt snel internet met 5G voor meer mensen en in meer gebieden toegankelijk.

Weerstand

Naast de voordelen die het 5G-netwerk kan bieden, is er ook weerstand tegen de invoering hiervan. Voor de wetenschap is er nog te weinig duidelijk over de risico’s die 5G met zich meebrengt, en ook steeds meer burgers zetten hun vraagtekens bij de gevolgen voor lichaam en geest. In 2017 werd de Europese Unie al door artsen en wetenschappers uit 37 landen nadrukkelijk gewezen op de gevaren van een sterke toename in radiofrequente elektromagnetische velden, die door 5G ontstaat. Ze benoemen onder andere een verhoogd risico op kanker, een toename aan vrije radicalen, genetische schade, problemen rond het voortplantingsstelsel, neurologische aandoeningen en problemen met leren en geheugen als mogelijke gevolgen die uit recente wetenschappelijke bevindingen naar voren komen. Volgens hen is er meer onderzoek nodig naar het effect op de gezondheid.

Verdeeldheid in de wetenschap

De Europese Commissie zegt de volksgezondheid voorop te stellen en de internationale stralingsrichtlijnen aan te houden. Dit zijn echter richtlijnen die al twintig jaar geleden zijn opgesteld, en de bovengenoemde schadelijke effecten worden in steeds meer onderzoeken gevonden bij stralingshoeveelheden onder de toegestane limiet. Hierover schrijft De Groene Amsterdammer begin dit jaar in een uitgebreid artikel over de risico’s van 5G.

Zo benoemt het blad dat er twee theorieën zijn over de gezondheidseffecten van de straling. Een deel van de onderzoekers meent dat straling lichaamsweefsel opwarmt, waardoor schade aan het DNA ontstaat. Het zou vergelijkbaar zijn met voedsel dat in de magnetron wordt opgewarmd, waarbij moleculen vervormen, beschadigen en voedingsstoffen verloren gaan. Andere onderzoekers denken dat er naast de warmte ook nog andere effecten van de straling zijn. In verschillende studies zijn gevolgen van straling gevonden die losstaan van het warmte-effect, maar het is nog onduidelijk wat dan wel precies de oorzaak is. Daarnaast zijn er nog wetenschappers die in de verhoging van de straling geen gevaar zien voor de volksgezondheid, en zijn bij sommige onderzoeken meerdere interpretaties van de resultaten mogelijk.

Concreet bewijs

Die verdeeldheid onder wetenschappers maakt dat de Europese Commissie nog geen reden ziet om in te grijpen. Maar volgens anderen moet de sterke twijfel over de risico’s juist reden genoeg zijn om de gevolgen verder te onderzoeken voordat het 5G-netwerk wordt uitgerold. Er is nu dus al onduidelijkheid over de schadelijkheid van de huidige technologie en lagere stralingsfrequenties, maar bij een 5G-netwerk zijn de frequenties nog vele malen hoger en zijn er veel meer zendmasten en antennes nodig. Echt grootschalig onderzoek naar de effecten van 5G kan pas worden gedaan als het netwerk daadwerkelijk beschikbaar is. Omdat er grote economische belangen zijn bij het invoeren van het netwerk, doet de Europese Commissie niets zolang er geen concrete bewijzen zijn. Maar gevreesd wordt dat het dan al te laat is en het kwaad al is geschied.

Juist met zoveel belangen van verschillende partijen – de Europese Commissie, (telecom)bedrijven, verzekeraars, burgers etc. – is het belangrijk om goede, onafhankelijke onderzoeken uit te voeren om de volksgezondheid te kunnen beschermen. Op dit moment wordt veel onderzoek gefinancierd door partijen die een economisch belang hebben bij de invoering van het 5G-netwerk, en dat is zorgelijk. De lichamelijke en geestelijke gezondheid zou te allen tijde voorop moeten staan. Laten we hopen dat dit besef ook bij de Nederlandse overheid en in de rest van Europa op tijd komt.

Lees hier het uitgebreide artikel over 5G van De Groene Amsterdammer. Op de website van Human verschijnt een vijfdelige serie van artikelen over de huidige stand van zaken, waarvan er nu al drie te lezen zijn.

Aanvulling 02-07-2019: Met dank aan Louwrens Wemekamp van het Antennebureau een link naar het Kennisplatform EMV, waarop meer te lezen is over de huidige kennis en ontwikkelingen rond 5G en elektromagnetische velden in het algemeen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
29 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Ivo
Ivo
1 jaar geleden

Ik vond dit een zeer informatieve video over 5G:

https://www.youtube.com/watch?v=3Nr-CFJJYB0

Jan den Ouden
Jan den Ouden
1 jaar geleden

Onafgebroken hoofdpijn, waanzin nu al van te hoge WiFi. Frequenties die sedert oktober 2018 zijn bijgeplaatst, 1800 en 2600 Mhz, EMV’s die sterk toegenomen zijn om te testen, van -35dBm naar -17 dBm. Hoe kun je nog spreken van harmonie en natuurlijke levenslust als de frequenties nog veel hoger worden, eerst 26 GHz en later 60, 90 en 300 plus Ghz. En om 26 GHz te laten werken de normen van straling sterk verhoogd worden., Er gelobbyd wordt om bij nog hogere frequenties de straling normen geheel vrij te laten aan telecom. Dan heeft een regering niets meer in te… Lees verder »

Dennis
Dennis
Antwoord aan  Jan den Ouden
2 maanden geleden

Eindelijk iemand met gezond verstand! Ik heb er ook last van mn testikels krimpen weg een constante piep, geen eetlust mn zenuwen dood in mn piemel, geen gevoel meer erin. Leuk he 5 g

trackback
1 jaar geleden

Update: Acties nemen toe: gaat het 5G-project crashen? – BrekendNieuws.nl

[…] juni 2019 – Ook de GGZ uit haar zorgen over de manier waarop de uitrol van 5G in Nederland plaatsvindt: “Op dit […]

http://laatste.brekendnieuws.nl/2019/06/19/acties-nemen-toe-gaat-het-5g-project-crashen/

Peter Bruisten
Peter Bruisten
1 jaar geleden

Dit is er aan de hand. De frequenties die 5G gebruikt zijn onze natuurlijke frequenties en daarmee kunnen ze ons dus sturen. Chemtrails heeft er ook mee te maken omdat het menslijk lichaam dan beter gaat geleiden waardoor die frequenties beter binnenkomen. Kijk deze film eens https://hendersonlefthook.wordpress.com/2018/05/31/darpas-5g-end-game-for-humanity/ De Cyborgtoekomst van de Mensheid | Marcel Messing https://www.youtube.com/watch?v=EVo5Wdpj9PQ&t=926s Het hoort allemaal bij elkaar http://stralingsleed.nl/blog/eerste-satellieten-voor-ruimte-internet-op-weg/?fbclid=IwAR0uQydbtoD19h5hnLHvOILYteNkV3cgiF7UVJYzdpfxkyxDSbokRG8hgZI

Anoniem
Anoniem
1 jaar geleden

Ik heb al zo lang aangedrongen op onderzoek naar de z.g. niet-thermische effecten van radiofrequente velden, inclusief die van 5G. De GGZ zegt het nu ook. We maken vorderingen met het algemene begrip van risico’s van elektromagnetische velden. Hopelijk komen er binnenkort fondsen beschikbaar om de celfysiologische en moleculair-biologische vragen die er liggen eindelijk wetenschappelijk aan te pakken.

jgvgils
1 jaar geleden

Heel fijn dat de GGZ hier aandacht aan gaat schenken. Hoop dat ze de GGD ook over halen om hier constructief aandacht aan te gaan geven.

Catharina Buijs
Catharina Buijs
1 jaar geleden

5G Technology is Coming – Linked to Cancer, Heart Disease, Diabetes, Alzheimer’s, and Death January 31, 2019 5G Technology is Coming – Linked to Cancer, Heart Disease, Diabetes, Alzheimer’s, and Death 48.9K 89 4 1 62 Like John P. Thomas, Health Impact News Waking Times The new fifth generation (5G) cellular system that is being installed in major American cities such as Dallas, Atlanta, Waco, Texas, and Sacramento [1, 3] will intensify the microwave radiation health risks for everyone living in those cities. [2] Eleven More Cities Targeted for 5G Deployment this Year The new 5G cell systems that Verizon… Lees verder »

Nico Cost
1 jaar geleden

Op 9 september 2019 vindt de landelijke demonstratie ‘Stop 5G’ plaats in Den Haag. We verzamelen om 12:00 uur op Koekamp (schuin tegenover Den Haag CS). Zie voor meer informatie de officiële website: https://5gdenhaag.weebly.com/demonstratie.html

Gerrit Jan
Gerrit Jan
1 jaar geleden

“Omdat er grote economische belangen zijn bij het invoeren van het netwerk, doet de Europese Commissie niets zolang er geen concrete bewijzen zijn. Maar gevreesd wordt dat het dan al te laat is en het kwaad al is geschied.”
-> De kosten van ziekteverzuim en gezondheidszorg mogen dan betaald worden uit de opbrengst van deze “economische belangen”

lars huygen
1 jaar geleden

Wat een onzin allemaal.

Defcon99
Defcon99
Antwoord aan  lars huygen
9 maanden geleden

Goh goed onderbouwd!
Mooi voorbeeld van Klapvee dat achter de fanfare aanloopt.

Jan Delvoix
1 jaar geleden

2 punten die u blijkbaar niet kent. 1) Feitelijk is er nog steeds, anno 2019, onvoldoende onderzoek gedaan en dus geen sluitend bewijs geleverd, in welke mate HF (en hoger, ook wel RF genoemd) straling schadelijk is voor de mens. DAT er schade kan optreden is weldegelijk bewezen. Maar: dit moet in het perspectief gezien worden van de sterkte van het op de mens treffende signaal is bij onderzoek gebleken: het naast je oor houden van een iPhone met een zendvermogen van 2 Watts is 10000 maal gevaarlijker dan de relatief zwakke 5G straling: voor zover het onderzoek anno 2019… Lees verder »

Dennis
Dennis
Antwoord aan  Jan Delvoix
2 maanden geleden

Hallo meneer onderzoek, ik ben het niet met u eens. Ik heb nog nooit last van welke straling dan ook behalve bluetooth gehad maar sinds 5 g aanstaat word ik dol, een hele waslijst aan klachten en ik ben zo gezond als een vis verder.,het gevoel in mn testikels verdwijnt en mn testikel krimpt eraf.. Volgens welk ondeezoek verklaart u dat? Ik heb het gefilmd hoe erg ook voor mensen als u. Die beweren dat het geen kwaad kan. 5 G is een pure nachtmerrie

trackback
1 jaar geleden

Persbericht – Unspoken Truths
[…] u een en ander tot u neemt, is het helpend om een artikel op de GGZ site [https://ggz.nl/5g-een-netwerk-van-mogelijkheden-en-risicos/ ] en kamervragen van de PvdD […]

Jack Black
Jack Black
1 jaar geleden

Waar de heer Delvoix aan voorbijgaat; uit honderden onderzoeken is gebleken dat het gepulseerd zijn van de “moderne straling” het lichaam en haar interne processen beïnvloed en het is juist deze gepulseerde straling welke exponentieel(!) is toegenomen vanaf 2006. Het niet meer aanwezig zijn van de relatief veilige, niet gepulseerde straling voor radio en tv maakt het er dus niet beter op voor de belasting op onze lichamelijke- en geestelijke gezondheid.

Frank Zweers
1 jaar geleden

De bezwarende feiten worden door media en politiek achtergehouden. Het “Kennisplatform” is geen onafhankelijke instelling, maar een staatsorgaan (gezeteld op het terrein vh RIVM). De ICNIRP normen zijn zowel door de Raad van Europa als het Europees Parlement als achterhaald bestempeld. Er is een overdaad aan onderzoek, er is een oproep van 245 artsen tot een moratorium op 5G. Mensen bij de GGD: Wordt wakker en neem je verantwoordelijkheid.

Zet de feiten op een rijtje. https://5gisnietoke.nl/

Leendert Vriens
1 jaar geleden

Het is interessant om te lezen waarop de Nederlandse (zogenaamd strenge) blootstellinglimieten gebaseerd zijn, zie:
https://www.stopumts.nl/doc.php/Reacties/12039/redir
en verder enkele links naar belangrijke ite3ms:
https://www.stopumts.nl/pdf/Literatuur-over-gezondheidseffecten-RF-straling.pdf

trackback
1 jaar geleden

Lees ook: CDA Heemstede pleit voor 5G-vrij bos. Nu nog een stralingsarme woon- en werkomgeving… – StralingsBewust – Verzamelpunt voor informatie over straling

[…] ook: Artikel GGZ: 5G – een netwerk van mogelijkheden en risico’s Alle gemeenten per brief geïnformeerd over kritiek van 20-tal gemeenten op wetsvoorstel verplichte […]

https://stralingsbewust.info/2019/10/07/cda-heemstede-pleit-voor-5g-vrij-bos-nu-nog-een-stralingsarme-woon-en-werkomgeving/

Gerard
Gerard

Ja, dat zal best. Hetzelfde cda dat de bossen in de duinstreek juist helemaal wil verwijderen, Zo kunnen ze toch verantwoorden dat de 5G palen worden geplant. haha!! http://www.duinstichting.nl/actueel/nh-duinreservaat/

jan v gils
jan v gils
1 jaar geleden

Heel fijn dat de GGZ in deze uitspreekt. Nu de GGD nog die blijft jammer genoeg zichtbaar achter.

006
006
9 maanden geleden

JE MAG IN HET VERKEER AL NIET MEER BELLEN. EN NU OOK NIET MEER EEN G.S.M, IN DE HANDEN HEBBEN. DUS WAT HEB JE ER AAN ?!.

Arjan Kop
Arjan Kop
Antwoord aan  006
8 maanden geleden

Is dit een standpunt van de GGZ als geheel, of is het een manier om klanten te werven?

Tegen 5G
Tegen 5G
7 maanden geleden

De 5g technologie is een moordwapen. Mensen zullen massaal doodvallen. De heimelijke uitrol is moord met voorbedachte rade.

trackback
7 maanden geleden

[…] 2019 publiceerde GGZ Nederland het artikel ‘5G: een netwerk van mogelijheden en risico’s’. Het artikel gaat kort in op mogelijkheden van 5G, de weerstand die er tegen deze nieuwe […]

trackback
7 maanden geleden

[…] ook: Artikel GGZ: 5G – een netwerk van mogelijkheden en risico’s Alle gemeenten per brief geïnformeerd over kritiek van 20-tal gemeenten op wetsvoorstel verplichte […]

Ilse
2 maanden geleden

Hier ook nog wat extra informatie ivm 5G

chantal
chantal
23 dagen geleden
29
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x
()
x