Breinfestival ‘Over de Kop’ brengt neurowetenschap naar breder publiek

Breinfestival ‘Over de Kop’ brengt neurowetenschap naar breder publiek

Breinfestival ‘Over de Kop’ brengt neurowetenschap naar breder publiek

Bron: Universiteit Leiden

Eten, slapen, navigeren: het zijn voor velen van ons dagelijkse activiteiten die mogelijk worden gemaakt door onze hersenen. Andersom, bij schade aan de hersenen, zijn deze alledaagse bezigheden ineens niet meer zo vanzelfsprekend. Wat gebeurt er in de hersenen tijdens deze alledaagse functies en wat als het misgaat? Hanneke Hulst organiseert op maandagavond 12 juni 2023 een publieksevenement rondom het thema van haar oratie: verschillende perspectieven in de neurowetenschap. Tijdens dit ‘Over de Kop’ festival nemen vooraanstaande hersenonderzoekers je mee in de wondere wereld van het brein.

Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met De Jonge Akademie, stichting Brein in Beeld en de Universiteit Leiden.

Wat als ons brein een dagboek zou bijhouden?

Bij veel alledaagse dingen wordt je brein maximaal uitgedaagd of is de activiteit erg belangrijk voor een goed functioneren van de hersenen. Denk bijvoorbeeld aan navigeren, slapen of eten. Prof. Ineke van der Ham, Dr. Rolf Fronczek en prof. Iris Sommer vertellen in korte flitspresentaties wat er in onze hersenen gebeurt als we die activiteiten uitvoeren. En soms gaat het goed mis… Door bijvoorbeeld een val van je fiets. Hoe ziet het leven van het brein eruit na het oplopen van hersenletsel?

Verschillende perspectieven

Prof. Hanneke Hulst is de moderator van de avond. Zij zal de lezingenreeks afsluiten met een pleidooi over waarom het belangrijk is om vanuit verschillende perspectieven naar de hersenen te kijken. En hoe dit ons kan helpen zowel gezonde als zieke hersenen beter te begrijpen.

Quiz en hersenmarkt

Deelnemers kunnen daarnaast meedoen aan een Q&A-sessie, een brein-pubquiz en ze kunnen zich in de pauzes verder verwonderen over ons brein op de hersenmarkt. Hier staan hersenmodellen en demonstreren onderzoekers hoe zij onze hersenenactiviteit meten.

Datum: maandag 12 juni 2023
Tijd: 19:15 – 22:15 uur
Locatie: Lorentz-zaal, KOG | Steenschuur 25, Leiden
Kosten: € 10,-

Kaartjes voor het festival zijn verkrijgbaar via deze link. Tijdens het evenement zal ook het tweede seizoen van de gelijknamige podcast ‘Over de Kop’ gelanceerd worden. Kun je niet wachten? Luister hier dan alvast het eerste seizoen.

Beluister ook het interview met Hanneke Hulst over het breinfestival voor meer informatie.

Geen reactie's

Geef een reactie