Zwarte Muisjes: over psychische problemen rondom de zwangerschap

Zwarte Muisjes: over psychische problemen rondom de zwangerschap

Zwarte Muisjes: over psychische problemen rondom de zwangerschap

Bron: heyhetisoke.nl, Rijksoverheid

Maandenlang uitkijken naar je kindje, om vervolgens verrast te worden met een donkere deken van somberheid, angst en wanhoop: 1 op de 10 vrouwen krijgt te maken met psychische problemen rond de zwangerschap. In de podcast Zwarte Muisjes volg je Sanne, die na een eerdere postpartum depressie weer zwanger is. ‘Gaat het nu wél goed?’

Journalist Maarten Dallinga volgt Sanne en haar vriend Jelte een jaar lang. Ook spreekt hij met andere vrouwen die rond hun zwangerschap depressief en angstig werden, in een psychose raakten of PTSS kregen. Hoe is dit voor hen? “Ik wilde mijn zoontje niet zien, ik wilde mijn man niet zien, ik wilde dat iedereen wegging en dat ik kon slapen”, vertelt Eline. Maarten praat met partners over hoe zij die periode hebben ervaren. Rik: “Ik ben ergens ook wel boos geweest op haar. Ik dacht, hoe kun je dit nou zo voelen? We hebben net een kindje gehad.” Aan experts vraagt Maarten hoe postpartum depressies kunnen ontstaan en wat je kunt doen als je de klachten herkent.

Via de podcast ontdek je hoe het is om je somber of in de war te voelen in een periode waarin je juist verwacht gelukkig te zijn. En waarin de mensen om je heen verwachten dat je vrolijk en dankbaar bent. Vrouwen horen vaak: ‘Je moet maar lekker genieten van je zwangerschap’ of ‘Je baby is toch gezond?’. Dat maakt het moeilijker om eerlijk te zijn over hoe je je écht voelt. Hoofdpersoon Sanne is na een eerdere postpartum depressie weer zwanger. ‘Toen ik eerlijk aangaf dat ik het best wel spannend vind, kreeg ik een beetje een laconieke reactie: Ach joh, wat is nou de kans dat je het weer krijgt? Ik kreeg het gevoel: doe niet zo moeilijk.”

In Zwarte Muisjes blikt Maarten terug, maar kijken we vooral ook met de vrouwen vooruit. Ze vragen zich af of ze weer zwanger willen worden, of zijn zwanger en willen een nieuwe depressie voorkomen. Wat hielp, of helpt? En hoe kijken ze naar de toekomst? “Ik denk dat ik er nu alweer zo goed bij zit, juist omdat ik er altijd zo open over ben geweest”, vertelt Eline aan Maarten.

Over de makers

Maker Maarten Dallinga is freelance journalist. Hij richt zich vooral op het vertellen van persoonlijke verhalen, met name over sociale ongelijkheid en kwetsbare mensen in de samenleving. Researcher Denise Hilhorst is ook freelance journalist. Ze focust in haar werk op moeilijke situaties rondom zwangerschap, zoals problemen met vruchtbaarheid, traumatische bevallingen en babysterfte.

Zwarte Muisjes is gemaakt in opdracht van het ministerie van VWS, om het onderwerp meer bekendheid te geven. De eerste drie afleveringen van de podcast zijn inmiddels te beluisteren via diverse kanalen; elke maandag verschijnt er een nieuwe aflevering.

Meer informatie over zwangerschap en (postpartum) depressie vind je op de website van het Trimbos-instituut.

Geen reactie's

Geef een reactie