Voorkom klachten van het zogenaamde post-vakantiesyndroom

Voorkom klachten van het zogenaamde post-vakantiesyndroom

Voorkom klachten van het zogenaamde post-vakantiesyndroom

Het klinkt voor sommigen wellicht als onzin of zelfs aanstellerij, maar er zijn onderzoeken die laten zien dat het regelmatig voorkomt: werknemers (en -gevers) die lijden aan een ‘post-holiday syndrome’, ook wel ‘post-holiday blues’ genoemd. Na een vakantie – of het nu in de zomer, winter of ergens daartussenin is – hebben mensen vaak moeite om gelijk weer in het oude werkritme te stappen. Het goede nieuws voor een fris begin van het nieuwe jaar is dat er ook mogelijkheden zijn om het gevoel van stress te beperken bij terugkeer op de werkvloer.

Waar de ene persoon aan het eind van een vakantie misschien weer vol energie staat te springen om aan het werk te gaan, blijft de ander het liefst zo lang mogelijk nog in de vakantiemodus. Zeker in de winter met die donkere dagen en kou in de lucht, kan het heerlijk zijn om extra vaak met een dekentje op de bank te kruipen. Terug de werkvloer op, met volle mailboxen, agenda’s en bijvoorbeeld drukke vergaderingen, kan dan een flinke omschakeling zijn en zelfs tot diverse klachten leiden. Een verhoogde hartslag, vermoeidheid, angsten en andere psychische problemen zijn enkele symptomen die door onderzoekers worden genoemd, zo is te lezen in een artikel van De Morgen over dit fenomeen.

Gelukshormonen

In het artikel wordt tevens een neurologische verklaring gegeven voor het ‘post-vakantiesyndroom’: “De anticipatie voor het begin van een vakantie zorgt ervoor dat onze hersenen gelukshormonen als dopamine en endorfine aanmaken, tijdens de verlofperiode gaan we door de mentale afstand tegenover professionele besognes meer in het nu leven. Ondertussen worden we voortdurend geprikkeld, wat de hersenen goed doet. […] Zodra we weer in onze vertrouwde omgeving zijn, gaat de productie van de gelukshormonen minder vlot, wat gevolgen heeft voor onze mentale gezondheid. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Algarve is het namelijk niet altijd makkelijk om de opgebouwde autonomie weer op te geven of om oude gewoontes weer op te pikken. Daarnaast zorgen de moeilijkheden om weer aansluiting te vinden bij collega’s ervoor dat veel werknemers neerslachtig of oververmoeid raken.” Overigens kunnen ook kinderen met dit soort klachten te maken krijgen wanneer ze terugkeren naar school.

Rustig opbouwen

Er zijn echter dingen die je zelf kunt doen om dit gevoel te verminderen. Een van de belangrijkste adviezen is om – indien mogelijk – bij terugkeer na een vakantie niet direct te veel hooi op je vork te nemen, en te accepteren dat je in deze periode mogelijk wat minder productief bent. Door er in je agenda rekening mee te houden dat het tijd kost om weer in het volle werkritme te komen, kun je alle werkzaamheden bij terugkomst iets rustiger opbouwen. Sommige mensen kiezen ervoor om na hun vakantie te starten met een kortere werkweek, waardoor het volgende weekend sneller in zicht is. Als dat op jouw werkplek mogelijk is, kun je gemakkelijker het ontspannen gevoel vasthouden na je vakantie.

Andere tips die worden gegeven: kijk of je gedurende de werkweek ook nog tijd kunt vrijmaken voor nieuwe activiteiten, hobby’s, of andere dingen die je tijdens een vakantie graag doet. Of luister naar muziek die je met vakantie associeert. Vooral de blootstelling aan nieuwe of onverwachte prikkels zorgen er in de vakanties voor dat er gelukshormonen worden aangemaakt in ons brein. We kunnen dus proberen om dit ook in onze werkweken wat meer op te zoeken.

In de praktijk blijkt men dit soort ideeën echter al snel weer te laten varen wanneer het oude ritme wordt opgepakt. Waarschijnlijk is het effectiever om ook na een vakantie voldoende rust voor jezelf te blijven nemen, zodat je niet gelijk alweer toe bent aan de volgende vakantie. Ook zijn er psychologen die adviseren om je juist wel direct al hiermee bezig te houden, namelijk door na je vakantie een nieuwe reis te boeken – of wellicht gewoon alvast een invulling voor je volgende vakantie te bedenken. Zo kun je bij terugkomst op de werkvloer alweer uitkijken naar een leuke of ontspannen periode in de toekomst!

Geen reactie's

Geef een reactie