Veel aandacht voor depressie op zogenaamde ‘Blue Monday’

Veel aandacht voor depressie op zogenaamde ‘Blue Monday’

Veel aandacht voor depressie op zogenaamde ‘Blue Monday’

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat vandaag wordt bestempeld als ‘Blue Monday’, wat gemiddeld gezien de meest deprimerende dag van het jaar zou zijn. In bijna alle media wordt het wel even benoemd. Hoewel het verschijnsel zelf vooral lijkt voort te komen uit een commerciële stunt, is het wel een mooi moment om het thema depressiviteit nog eens te belichten. Middels het organiseren van allerlei activiteiten wordt deze dag dan ook volop gebruikt om aandacht te vragen voor depressie.

Over het begrip ‘Blue Monday’ zijn de nodige discussies geweest: bestaat er überhaupt een meest deprimerende dag van het jaar, of is het klinkklare onzin? Zoals wel vaker het geval is, zal de waarheid waarschijnlijk ergens in het midden liggen. In 2005 werd de term voor het eerst gebruikt en zou Blue Monday zijn ontdekt door een Britse psycholoog. Hij zou een formule hebben bedacht waarmee berekend kon worden op welke dag mensen zich het meest neerslachtig voelen.

De variabelen in de formule bestaan uit een indicatie voor het weer, financiële schulden, het maandelijkse salaris, de tijd tussen afgelopen kerst en de huidige dag, een maat voor het wel of niet volhouden van goede voornemens, het motivatieniveau en de drang tot het ondernemen van actie. Zoals ook te lezen is in dit artikel van de Volkskrant, ontdekte men achteraf dat de formule niet realistisch was en dat die ene blauwe maandag in januari vooral in het leven was geroepen als publiciteitsstunt. De psycholoog in kwestie zou namelijk verbonden zijn aan een televisiezender met reisprogramma’s en –advertenties, die mensen wilde stimuleren om in januari nieuwe reizen te gaan boeken. Wie wordt er immers niet blij van het vooruitzicht van een heerlijke vakantie?

Blue Monday mag dan misschien een stunt zijn; het is natuurlijk ook weer niet helemaal nergens op gebaseerd. De variabelen in de formule – die overigens ook nog in verschillende varianten lijkt te bestaan – zijn wel degelijk factoren die zullen meespelen bij hoe opgewekt of neerslachtig iemand zich voelt. In de winter zijn veel mensen nu eenmaal wat ‘vatbaarder’ voor depressieve gevoelens, alleen duurt dat doorgaans wel wat langer dan een dagje, en voor sommige mensen helaas ook wat langer dan alleen een winterperiode. Daarom zijn er diverse initiatieven om depressie weer extra onder de aandacht te brengen.

Zo organiseert MIND de Blue Monday Run, waarbij er door het hele land hardloop- en wandelevenementen plaatsvinden en geld wordt opgehaald voor projecten die zich richten op depressiviteit. Op een aantal plekken worden er ook later deze week nog vergelijkbare evenementen georganiseerd, zoals de Blue Sunday Run van Rivierduinen op zondag 26 januari.

In Utrecht kun je vanavond de Denkplaats bezoeken bij koffiebar Koffie Leute, georganiseerd in samenwerking met Bibliotheek Utrecht. Op deze plek worden kennis, inzichten en gedachten van diverse gasten en bezoekers met elkaar gedeeld. Het thema van vanavond is Blue Monday: vier het verdriet.

Nu op naar de vrolijkste dag van het jaar, want die is er dan natuurlijk ook! Volgens dezelfde Britse psycholoog zou dat ergens in juni moeten zijn, waarschijnlijk een vrijdag: zullen we dat dan maar Yellow Friday noemen?

Geen reactie's

Geef een reactie