Online symposium ‘De hokjes voorbij’ over sociale inclusie

Online symposium ‘De hokjes voorbij’ over sociale inclusie

Online symposium ‘De hokjes voorbij’ over sociale inclusie

Op vrijdag 18 juni organiseert de Open Universiteit in samenwerking met enkele andere partijen een online symposium getiteld De hokjes voorbij. Het programma is gericht op het thema (de)stigmatisering rond psychische problematiek en inclusie van mensen met een psychische aandoening. Gedurende deze dag kun je nieuwe kennis opdoen en kun je actief deelnemen aan workshops en rondetafelgesprekken.

Volgens de website van de Open Universiteit kun je het volgende van het programma verwachten:

“Het symposium biedt iedereen die te maken krijgt met stigma rond psychische problematiek – ervaringsdeskundigen, hulpverleners, onderzoekers, beleidsmakers, mediaprofessionals, juristen, en wie voor zo’n beroep in opleiding is – de kans om over de grenzen van de vakgebieden heen te kijken, de nieuwste kennis op te doen en uit te wisselen.

Tijdens het symposium geven internationale experts presentaties, vinden rondetafeldiscussies plaats en is er een ruime keuze aan workshops. De online bijeenkomst wordt georganiseerd door de Open Universiteit, Samen Sterk Zonder Stigma en Kenniscentrum Phrenos.”

Het symposium is in het bijzonder geschikt voor professionals uit allerlei vakgebieden, waarbij te denken valt aan: mensen werkzaam in of in opleiding voor beroepen in de psychiatrie, psychologie, pedagogie en social work; (aankomende) journalisten, schrijvers, kunstenaars, film- en documentairemakers; (aankomende) docenten en andere professionals in en rond het onderwijs; diversiteitsmanagers en klantmanagers; beleidsmakers en juristen; onderzoekers; mensen die actief zijn in de belangenbehartiging, bijvoorbeeld een cliëntenorganisatie en iedereen die in werk of opleiding bezig is met sociale inclusie en mensenrechten.

Programma

Gedurende de bijeenkomst zullen drie lezingen van internationale deskundigen in het Engels worden gegeven, zij gaan in op de volgende onderwerpen:

Mental Illness Stigma: Consequences, Disclosure and Interventions
Chronic Shame and the Experience of Stigma
Stigma Power: Mental Distress, Poverty and Welfare

Daarnaast kun je deelnemen aan keuzesessies verspreid over twee rondes, waarbij in de eerste ronde gekozen kan worden uit de volgende opties:

Rondetafelgesprek: Wat doet de corona-pandemie met stigma?
Jij mag niet naar mijn feestje komen: Het ontstaan van stigma in de kindertijd
Destigmatisering in de ggz
Framing en stereotype beeldvorming in de media
Trek het je niet aan: Zelfstigma bij mensen met psychische aandoeningen

De opties voor de tweede ronde zijn:

Rondetafelgesprek: Wat kun je zelf doen tegen stigma?
Van wie is dit verhaal? Stigma en vertelperspectief in films en andere (non-)fictie
Beter in beeld: Destigmatisering in de nabije leefomgeving
To tell or not to tell: Openheid tijdens de studie, stage en op het werk
Mensenrechten en stigmatisering

Het symposium vindt geheel online plaats op vrijdag 18 juni van 12.30 tot 17.00 uur en is gratis te volgen voor iedereen die geïnteresseerd is. Een overzicht van het volledige programma vind je hier. Wil je aan deze dag deelnemen, meld je dan vooraf aan via dit aanmeldformulier; hier kun je tevens opgeven aan welke keuzesessies je mee wilt doen.

Geen reactie's

Geef een reactie