Mentale uitdagingen: ons brein tijdens en na de lockdown

Mentale uitdagingen: ons brein tijdens en na de lockdown

Mentale uitdagingen: ons brein tijdens en na de lockdown

We hopen de komende periode steeds wat meer terug te kunnen keren naar een samenleving zoals we die kenden voor de coronacrisis. Meer activiteiten, meer sociale contacten, meer verschillende locaties… dat is onder andere waar we naar terug willen. Maar zijn onze hersenen wel zo blij met die omschakeling naar meer prikkels? En willen we het liefst zoveel mogelijk thuis blijven werken, of kunnen we toch beter regelmatig op kantoor gaan zitten? Op NPO Radio 1 deelden enkele deskundigen hun visie omtrent onze leefwijze tijdens en na de lockdown.

Het afgelopen jaar hebben we van het ene op het andere moment ons leven moeten aanpassen. We gingen van een wereld waarin vrijwel alles mogelijk was naar een wereld waarin vooral heel veel niet meer mogelijk was. Enerzijds hebben sommigen deze aanpassing deels als heerlijk rustig ervaren, anderzijds werd het leven in coronatijd juist behoorlijk saai gevonden. In beide gevallen is ons brein echter gewend geraakt aan een leefwijze met een stuk minder gebeurtenissen, variatie en prikkels. En die omschakeling haar het oude of nieuwe ‘normaal’, daar zullen onze hersenen waarschijnlijk wel even de tijd voor nodig hebben.

Gelukspsycholoog Josje Smeets legde in het radioprogramma De Nieuws BV onlangs uit dat ons brein zich het afgelopen jaar letterlijk heeft aangepast aan een nieuwe manier van leven met minder prikkels. Zouden we onszelf nu ineens weer onderdompelen in allerlei bruisende activiteiten en evenementen, dan kan het zijn dat de hersenen moeite hebben om alle informatie en indrukken op dezelfde manier te verwerken zoals ze dat vroeger deden.

Dit hoeft niet bij iedereen het geval te zijn; waarschijnlijk hebben mensen met een extravert karakter er doorgaans minder moeite mee dan mensen met een introvert karakter. Een tip van Smeets: bouw de sociale activiteiten wat rustiger op, wanneer de regels het toelaten. Boek niet je agenda gelijk helemaal vol tot het einde van het jaar, maar ga geleidelijk aan weer wat meer ondernemen. Zo kunnen je lichaam en brein langzaam wennen aan een drukkere leefstijl.

En hoe zit het dan met thuiswerken versus werken op locatie, hoe willen we dat straks gaan doen? In Blok&Toine vertelde onderzoeker Karen Oude Hengel twee weken geleden dat mensen gemiddeld het liefst ongeveer 2,5 dag per week thuis willen blijven werken als de lockdown voorbij is. De reden hiervoor is echter per leeftijdscategorie (en sector) verschillend: zo willen oudere mensen graag thuiswerken omdat zij zich hier vaak beter kunnen concentreren, terwijl jongeren veelal aangeven zich op kantoor beter te kunnen concentreren.

In dezelfde uitzending gaat wetenschapsjournalist en natuurkundige Mark Mieras dieper in op welke verschillen er voor ons brein zijn tussen thuiswerken en werken op kantoor: “Voorheen waren we veel onderweg. In deze tijd ontstonden vaak creatieve ideeën. Creativiteit ontstaat vaak wanneer je even niets aan het doen bent. Je hersenen hebben vaak een beetje speelruimte nodig, dat gaat het beste wanneer je je er niet op richt.”

Juist die momenten op de dag die nutteloos leken, waren misschien wel veel belangrijker voor onze productiviteit dan we altijd dachten. Volgens Mieras kan ook de vermoeidheid die velen na een jaar aan coronamaatregelen ervaren te maken hebben met het over-efficiënt indelen van onze tijd. “We hebben onszelf constant voortgejaagd om te werken en direct daarna bezig te zijn met het huishouden en de kinderen. Dit gaat door zonder dat er momenten zijn waarbij je hersenen de tijd hebben alles te verteren en verwerken.” Eigenlijk moeten we er dus voor waken dat we genoeg tijd vrijhouden waarin we onszelf toestaan om even te ‘niksen’.

Geen reactie's

Geef een reactie