Meer tijd nodig voor zorgvuldige invoering nieuwe beroepenstructuur

Meer tijd nodig voor zorgvuldige invoering nieuwe beroepenstructuur

Meer tijd nodig voor zorgvuldige invoering nieuwe beroepenstructuur

Bron: Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), Rijksoverheid

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een vereenvoudiging van de beroepenstructuur in de psychologische zorg. Met dit besluit komt er één basisberoep voor de psychologische zorg in de Wet BIG. Deze wijziging moet professionals en cliënten meer duidelijkheid geven bij wie men terecht kan voor de best passende behandeling in de ggz. Het besluit werd genomen op basis van een breed gedragen advies van beroepsverenigingen NIP, NVP en de voormalige NVGzP. Volgens de oorspronkelijke plannen zou de nieuwe beroepenstructuur per 2025 ingaan, maar dit is nu opgeschoven naar 1 januari 2026.

Hieronder lees je het bericht van het NIP:

Samen met VWS werken wij hard aan het mogelijk maken van de nieuwe beroepenstructuur. Het is een unieke situatie dat een basisberoep (psychotherapeut) uit artikel 3 Wet BIG wordt opgeheven, omdat het beroep samengaat met de klinisch psycholoog in het nieuwe specialisme klinisch psycholoog-psychotherapeut (KP-PT). Dat moet zorgvuldig gebeuren en vergt meer voorbereidingstijd dan verwacht. Bovendien zorgen de Tweede Kamerverkiezingen ervoor dat wetstrajecten meer tijd kosten dan gepland. Daardoor is 1 januari 2025 wetstechnisch gezien niet meer haalbaar. De beoogde ingangsdatum van de nieuwe beroepenstructuur voor de psychologische BIG-beroepen schuift daarom een jaar op naar 1 januari 2026.

Wij begrijpen dat het niet anders kan en zien hier de voordelen van in. Zo krijgt bijvoorbeeld het veld extra tijd om zich voor te bereiden op de nieuwe beroepenstructuur en ook opleidingen en studenten hebben nu meer tijd om te anticiperen op veranderde perspectieven.

De werkzaamheden binnen de drie projecten van het programma lopen volgens planning door.

Lees alle informatie over het programma Beroepenstructuur op de pagina Academische beroepenstructuur in de psychologische zorg.

Webinar

Op 22 januari 2024 van 19:00 tot 20:00 uur organiseert het NIP een webinar over de laatste ontwikkelingen binnen het programma Beroepenstructuur. Tijdens het webinar is er beperkt ruimte om vragen te stellen. Daarom vragen we je om in de Q&A te kijken of je vraag hierin al beantwoord wordt.

Aanmelden voor het Webinar Beroepenstructuur op 22 januari kan via dit aanmeldformulier.

Geen reactie's

Geef een reactie