Dry needling therapie bij lichamelijke en geestelijke klachten

Dry needling therapie bij lichamelijke en geestelijke klachten

Dry needling therapie bij lichamelijke en geestelijke klachten

Advertentie door Fysiotherapie4all

Dry needling therapie is een effectieve behandelmethode voor klachten die gebruik maakt van dunne naalden om spierspanning en pijn te verminderen. In dit artikel gaan we dieper in op wat dry needling therapie precies inhoudt, hoe het verschilt van andere vormen van therapie zoals acupunctuur, hoe het werkt, de verschillende toepassingsgebieden en de voordelen en effectiviteit ervan.

Wat is dry needling therapie?

Je hebt er vast vaker van gehoord, maar meer informatie over behandeling met dry needling kan geen kwaad! Het is een moderne vorm van neuromusculaire therapie die gericht is op het behandelen van spierproblemen en pijnlijke triggerpoints. Bij deze therapie worden dunne naalden direct in de huid en spieren gestoken, zonder dat er vloeistoffen worden geïnjecteerd. Het doel van dry needling is het ontspannen en losmaken van gespannen spieren, het verminderen van pijn en het stimuleren van het natuurlijke herstelproces van het lichaam. Een gezond lichaam betekent niet alleen lichamelijk je goed voelen, maar ook geestelijk. Lichamelijke pijnklachten kunnen ook effect hebben op de geestelijke gesteldheid. Door lichamelijke klachten te verminderen of geheel te laten verdwijnen, kan dit mogelijk een positieve bijdrage leveren aan de geestelijke gezondheid.

Dry needling wordt vaak verward met acupunctuur

Er zijn enkele belangrijke verschillen tussen beide behandelingen. Bij acupunctuur worden naalden op specifieke punten in het lichaam gestoken om de energiestroom te herstellen, terwijl dry needling zich richt op het behandelen van gespannen spieren en triggerpoints. Daarnaast worden bij dry needling meestal minder naalden gebruikt en worden ze gericht ingebracht op specifieke triggerpoints.

Hoe werkt dry needling?

Dry needling richt zich op het behandelen van triggerpoints in verschillende praktijken, ook wel bekend als knopen in spieren. Deze triggerpoints zijn pijnlijke, verkrampte plekken binnen een spier die vaak een uitstralende pijn veroorzaken. Door de dunne naalden op deze triggerpoints te plaatsen en licht te bewegen, wordt de spierspanning verminderd en de doorbloeding verbeterd. Dit zorgt voor ontspanning en verlichting van pijn.

Wanneer een naald een triggerpoint bereikt, kan dit een korte samentrekking van de spier veroorzaken, gevolgd door een ontspanning. Dit staat bekend als een ’twitch response’. Het doel van deze respons is het resetten van de spier en het herstellen van de normale functie. Daarnaast stimuleert dry needling het vrijkomen van natuurlijke pijnstillende stoffen, zoals endorfines, waardoor pijnverlichting optreedt.

Pijnverlichting in de rug

Dry needling kan effectief zijn bij de behandeling van rugpijn. Door de gespannen spieren en triggerpoints in de rug te behandelen, kan dry needling de spierspanning verminderen en pijn verlichten. Casestudy’s tonen aan dat veel mensen aanzienlijke verbetering ervaren na een aantal dry needling sessies voor rugpijn. Voorbeelden van succesverhalen zijn onder andere patiënten die na jaren van chronische rugpijn verlichting hebben gevonden dankzij dry needling therapie.

Verlichting van schouder- en nekpijn

Dry needling kan ook worden toegepast voor de behandeling van schouder- en nekklachten. Vaak zijn gespannen spieren en triggerpoints in deze gebieden de oorzaak van pijn en beperkte bewegingsvrijheid. Door deze spieren te behandelen met dry needling kunnen spanning en pijn verminderd worden. Bovendien kunnen patiënten praktische tips krijgen om de effecten van dry needling thuis te ondersteunen, zoals het doen van rekoefeningen en het verbeteren van de houding.

Sportblessures en herstel

Ook in de sportgeneeskunde wordt dry needling steeds vaker toegepast. Het kan helpen bij het herstellen van blessures, doordat het helpt bij het verminderen van ontstekingen, het bevorderen van de doorbloeding en het losmaken van gespannen spieren. Dry needling kan zowel tijdens de acute fase van een blessure als in de herstelfase worden toegepast. Veel professionele sporters maken gebruik van dry needling om sneller weer op het veld te kunnen staan.

Voordelen en effectiviteit

Dry needling heeft verschillende voordelen ten opzichte van andere behandelingen. Ten eerste is het een niet-invasieve behandelmethode, omdat er geen medicijnen worden toegediend en er slechts dunne naalden worden gebruikt. Het zal daardoor eigenlijk geen conflict geven met andere behandelingen met bijvoorbeeld medicijnen. Daarnaast kan dry needling effectief zijn bij verschillende lichamelijke klachten, waaronder spierpijn, gewrichtspijn en pijn veroorzaakt door triggerpoints.

De effectiviteit van dry needling is goed gedocumenteerd. Veel patiënten ervaren verlichting van pijn en verbeterde mobiliteit na een aantal sessies. De resultaten van dry needling kunnen echter per persoon verschillen, aangezien ieder lichaam anders is.

Geen reactie's

Geef een reactie