03 aug Do’s en don’ts voor mentaal herstel tijdens je vakantie
Heb jij nog een vakantie in het vooruitzicht deze zomer? Dan kijk je op dit moment misschien al enorm uit naar die periode van ultieme mentale ontspanning. Hoewel… zo makkelijk gaat ons dat vaak helemaal niet af, volgens auteur Ben Tiggelaar. In NRC deelde hij enkele tips om écht geestelijk tot rust te komen in je vakantie en vrije tijd. Zit jouw vakantie er juist net op? Probeer dan ook in je weekenden gebruik te maken van deze adviezen, of bewaar ze vast voor je volgende vakantie.
“Veel mensen kijken uit naar hun vakantie. Ook tijdens werkbijeenkomsten gaat het erover. Meest gestelde vraag: waar ga jij naartoe? Nooit gestelde vraag: hoe zorg je dat je geestelijk een beetje opknapt deze zomer? Terwijl je juist daarover zou moeten nadenken, zeggen mensen die ervoor hebben doorgeleerd”, zo schrijft Tiggelaar in zijn column voor NRC.
Zelf heeft de auteur in het verleden ook moeite gehad om zijn werk los te laten tijdens vakanties; dat gaat nu een stuk beter. Voor tips om mentaal beter te kunnen ontspannen, verwijst hij naar enkele adviezen van hoogleraar Sabine Sonnentag uit Duitsland. Haar onderzoek richt zich op de effecten van recreatie, ontspanning, vrije tijd en vakantie. De belangrijkste do’s en don’ts op een rij:
Tip 1: Zorg dat je vrije tijd en werk goed van elkaar scheidt. Op vakantie, in het weekend of ‘s avonds ‘nog even’ wat dingen regelen voor je werk staat mentaal herstel in de weg.
Tip 2: Activiteiten in de categorie ‘low-duty’ komen de geestelijke ontspanning ten goede, hieronder vallen bijvoorbeeld hobby’s, sport en tijd doorbrengen met vrienden of familie. ‘High-duty’-activiteiten zijn bezigheden waar je minder plezier uit haalt, zoals huishoudelijke taken. Deze werken minder bevorderend voor je herstel, probeer daar dus een balans in te vinden.
Tip 3: Bedenk vooraf wat voor jou de beste manier is om op te laden tijdens je vakantie, en maak daar daadwerkelijk gebruik van. Passief afwachten wat de dagen je brengen is doorgaans minder effectief.
Tip 4: Lichaamsbeweging werkt bevorderend voor je geestelijke gezondheid; samen bewegen schijnt het effect te versterken. Daarnaast kan het overwinnen van een uitdaging je een mentale boost geven.
Tip 5: Plan liever meerdere kortere vakanties in verspreid over het jaar, dan één lange vakantie. Volgens onderzoekers blijven de positieve effecten van een vakantie naderhand enkele weken aanhouden, dus hoe vaker je vakantie neemt, hoe meer je deze voordelen ervaart.
Tip 6: Voorkom stress door je werkzaamheden voor en na je vakantie geleidelijker af en op te bouwen. Door hier in je agenda meer ruimte voor te maken, is de mentale overgang tussen werk en vakantie minder groot.
Het zal misschien even schakelen zijn om bovenstaande adviezen toe te passen, maar als het eenmaal is gelukt zul je ongetwijfeld (extra) opknappen van je vrije tijd en vakantiemomentjes. De moeite van het proberen waard..!
Geen reactie's