DigiMV geeft stress in de GGZ, minder dan 50% respons

DigiMV geeft stress

DigiMV geeft stress in de GGZ, minder dan 50% respons

Let op, dit artikel is gerectificeerd op 8-6-2018 omdat er onjuiste informatie wordt beschreven met betrekking tot handhaving.

Ieder jaar is het weer zover, de DigiMV deadline op 31 mei. Ook dit jaar is het weer raak. In meer dan 50% van de Wtzi erkende instellingen moet nog op de laatste dag van alles worden afgerond voor het indienen van het maatschappelijk jaarverslag. De boekhouding van het afgelopen boekjaar moet strak op orde zijn, de accountant maakt een zorgvuldige check van alle documenten en alles (alles, ja alles) moet worden verantwoord. Hoeveel cliënten zijn er in zorg geweest, hoeveel medewerkers zijn er werkzaam in de instelling, welke specialismen waren er werkzaam, hoeveel kinderen hebben behandeling gekregen, wat was het ziekteverzuim? Wie bestuurt de instelling? En zo kun je verder gaan. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of er is wel een vraag over in DigiMV.

Waarvoor moet dat eigenlijk allemaal? Kijkt iemand ooit nog naar de resultaten? Volgens veel instellingen valt het allemaal wel mee. pas 1166 instellingen (van de ruim 3000 instellingen die wettelijk verplicht zijn tot deponeren, redactie), hebben nu, zo’n 5 uur voorafgaande aan de deadline de stukken ingeleverd. De komende uren komen er nog wel een aantal bij, dat is zeker. Maar dan nog heeft tenminste de helft van alle concerns niet voldaan aan de wettelijke termijn. Zelfs over het voorgaande verslagjaar, 2016 hebben slechts 2557 concerns een stuk gedeponeerd.

Dat zal vast ernstige problemen opleveren zou je denken.

Navraag leert dat dit vrijwel nooit het geval is. Instellingen die nog nooit een DigiMV hebben ingediend blijken hier nimmer op aangesproken te zijn. Degenen die wel aangesproken zijn en niets ondernemen horen vervolgens soms niets meer. Enkele organisaties worden nog een keer aangeschreven, waarbij gedreigd wordt met sancties.

De vraag is waarom dit het geval is. Wij hebben in ieder geval de vraag neergelegd bij VWS hoe zij omgaan met de lage 50% respons op een wettelijk verplicht onderdeel in de zorg. DigiMV geeft stress, ja. Maar wat geeft het als je je kop in het zand steekt? en wie controleert overigens de stukken die wel op tijd zijn ingediend?

Lees ook;

 

https://ggz.nl/rectificatie-en-nieuwe-informatie-digimv-respons-en-handhaving/

https://ggz.nl/digimv-de-stand-na-de-wettelijke-deadline/

https://ggz.nl/deadline-maatschappelijke-jaarverantwoording-zorg/

5 Reactie's

Geef een reactie