Campagnevideo vraagt aandacht voor stigma op psychoses

Campagnevideo vraagt aandacht voor stigma op psychoses

Campagnevideo vraagt aandacht voor stigma op psychoses

Twee studenten, twee ervaringsdeskundigen en één klinisch psycholoog doen het stigma over psychoses in de ban.

“Dat je gek in je kop bent ofzo.” Dat is één van de dingen die mensen op straat te zeggen hebben over mensen met psychoses. Daarom zijn twee studenten (Tycho Thielen & Simon van Wingerden) een project gestart om hier verandering in te brengen. Hiervoor hebben zij een campagnevideo gemaakt waarin zij verschillende kanten van het verhaal laten zien. Dit hebben zij gedaan door te spreken met mensen op straat, ervaringsdeskundigen (die het zelf het stigma hebben meegemaakt) en een klinisch psycholoog.

“Dan is het advies: zeg het maar niet, en dat is natuurlijk heel triest”, aldus klinisch psycholoog Paul de Bont over mensen met psychoses en het bespreekbaar maken hiervan. We spraken met hem om aan het licht te brengen hoe het er in de spreekkamer aan toe gaat en hoe het hem en de patiënten raakt dat het in de samenleving niet bespreekbaar is. Deze mensen worden tot op heden in de maatschappij niet geaccepteerd. “Op een gegeven moment kan de situatie ontstaan dat iemand het niet meer probeert en opgeeft en dat is absoluut niet helpend bij herstel.”

De mensen met psychoses kampen zelf al met ontzettend veel verlieservaringen. “Ze verliezen hun identiteit als student, als papa of als werknemer, je raakt alles kwijt. Wat blijft er dan nog over: psychiatrisch patiënt. Net alsof dat een nieuwe identiteit is.” Dit vertelt ervaringsdeskundige Robin Timmers ons. Het is natuurlijk ontzettend triest dat deze mensen al zoveel hebben meegemaakt, terwijl het echt iedereen kan overkomen. “En mensen schamen zich daar ook voor… Het is al moeilijk om hiermee te komen, maar als je dan ook nog eens door de buitenwereld voor gek wordt verklaard dan helpt dat helemaal niet mee.”

Ervaringsdeskundige Ilja Kramer bevestigt dit: “We worden heel snel in een hokje geplaatst… Ik zit hier toch gewoon, ik kan gewoon een gesprek met jou voeren. Ik heb een baan, ik heb kinderen, een gezin. Er ontbreekt mij aan niks, maar dit is mij wel overkomen.”

Met deze korte campagnevideo willen wij Nederland laten zien hoe er over deze mensen wordt gedacht, het stigma en het verkeerde beeld wat er heerst over dit onderwerp. We willen het stigma ontnemen om weer de kracht bij de mensen te leggen en het herstel van deze mensen te bevorderen. We willen ze weer mee laten doen in de maatschappij, want dat is iets wat deze mensen het allerliefste doen, maar dit is voor veel van hen afgenomen. Dit is allemaal te zien in onze campagnevideo:

3 Reactie's
  • Caroline Zwijnenburg
    Geplaatst op 16:09h, 09 januari Beantwoorden

    Dank jullie wel voor deze video. Fijn dat er meer info over dit onderwerp komt zodat er meer ruimte voor gesprek kan komen.

    Hoe nodig is een brederere beeldvorming dan er “normaal”gesproken in de media over psychotische personen geschreven wordt!

    Er is vooral inzicht in en begrip voor iemand die een psychose beleeft of achter zich heeft nodig. Betere herkenbaarheid in de aanleiding; de signalen vooraf en begeleiding op deze waarschuwingstekens, zou mijns inziens ook zeer helpend zijn.

    Het zou dan zomaar eens kunnen dat het niet zover hoeft te komen dat iemand in een psychose belandt en gewoon verder kan met zijn/haar leven. Zonder, zoals de film laat zien, al het verlies wat een psychose met zich meebrengt,

    #beeldvorming#psychose#ervaringsdeskundigen#bespreekbaar#kwetsbaar

  • Romy
    Geplaatst op 11:44h, 14 januari Beantwoorden

    Naast psychische belasting graag ook onderzoek, doen naar gluten intolerantie (waar in 1950 al mee gestart werd). B6 afbraak,> B3 aanmaak en psychoses.

  • Romy
    Geplaatst op 11:48h, 14 januari Beantwoorden

    Ter aanvulling:* B6 vergiftiging ….breekt niet af.

Geef een reactie