Zomerdiner voor meer sociale verbinding en minder eenzaamheid

Zomerdiner voor meer sociale verbinding en minder eenzaamheid

Zomerdiner voor meer sociale verbinding en minder eenzaamheid

Gezellig uit eten kunnen gaan is niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Sommige mensen hebben er de financiële middelen niet voor, of hebben bijvoorbeeld geen gezelschap om zich heen om samen mee te kunnen dineren. Zeker de afgelopen jaren, in tijden waarin de coronapandemie het leven domineerde, zijn een hoop mensen (verder) in een sociaal isolement geraakt. Om eenzaamheid tegen te gaan en meer verbinding te creëren, wordt in de gemeente Ede deze zomer een speciaal driegangendiner georganiseerd voor inwoners die behoefte hebben aan contact met mensen uit de omgeving.

Een avond vol ontmoetingen, dat is waar het zomerdiner in Ede voor staat. Het is een initiatief van Ede Viert, een samenwerkingsverband tussen diverse organisaties en vrijwilligers, dat zich onder begeleiding van een projectteam inzet voor meer sociale verbinding in de gemeente. Geïnteresseerden kunnen zich tot 1 juni zelf opgeven voor het driegangendiner, dat plaatsvindt op 21, 22, 28 en 29 juni bij verschillende restaurants. De website van Ede Viert meldt er het volgende over:

Welkom aan tafel! In juni vieren we de zomer met een speciaal diner. Vier restaurants stellen hun deuren open voor mensen die bijna nooit uit eten gaan. Omdat ze bijvoorbeeld weinig contacten hebben of zich eenzaam voelen. In je eentje uit eten gaan is voor veel mensen een drempel. Juist daarom bedachten we dit initiatief. Wees welkom aan één van de gedekte tafels.

Twee jaar lang waren we in de ban van Corona. Dat was een ingewikkelde tijd voor iedereen, maar zeker voor eenzame mensen. Zij zagen nog minder bezoek en kwamen de deur nauwelijks uit. Nu het weer mag, willen we deze personen een onbezorgd moment cadeau geven. Een avond uit met andere mensen die ook graag contacten willen. Even een moment genieten van een heerlijk diner en een gezellig gesprek.

Het driegangendiner is gratis. Particuliere initiatiefnemers, partners en de gemeente Ede vinden deze activiteit belangrijk en organiseren daarom alles. Zo brengen ze inwoners samen aan dinertafels. Vele vrijwilligers doen mee als tafelheer/dame of chauffeur. Zij helpen alle gasten en zorgen voor een warm welkom. De deelnemende restaurants zijn EdEs Proeflokaal, Eetkamer Lamens, restaurant STAM en Smaakpark.

Elke deelnemer geeft zichzelf op. Natuurlijk mag iemand in de omgeving daarbij helpen. Als de persoon waar het om gaat er maar van afweet. Mensen moeten kiezen voor een bepaalde datum, een restaurant en een menu. Als ze opgehaald willen worden, komt een vrijwilliger thuis om de deelnemer naar het restaurant te brengen. Tot 1 juni kan iedereen die zich aangesproken voelt, zich aanmelden.

Wie geïnteresseerd is in deelname aan het zomerdiner kan zich inschrijven via dit formulier.

Geen reactie's

Geef een reactie