Young Impact gaat scholen langs met campagne over prestatiedruk

Young Impact gaat scholen langs met campagne over prestatiedruk

Young Impact gaat scholen langs met campagne over prestatiedruk

Vorige week vond de aftrap plaats van de campagne #GoedGenoeg, een initiatief van jongerenorganisatie Young Impact. Het hele jaar zal de campagne op verschillende scholen onder de aandacht worden gebracht met een lespakket over de prestatiedruk die veel jongeren ervaren. Het is de bedoeling dat het onderwerp op deze manier beter bespreekbaar wordt en dat jongeren leren over de oorzaken van prestatiedruk en over manieren om ermee om te gaan.

De campagne en lesmodule #GoedGenoeg is ontwikkeld in samenwerking met stichting MIND Us en psycholoog Thijs Launspach, auteur van (onder andere) het boek Je bent al genoeg. Naast de informatie die wordt gegeven over het ervaren van prestatiedruk en stress, zullen ook ervaringsdeskundigen hun verhaal doen en worden jongeren uitgenodigd om hun eigen ervaringen te delen. Young Impact verzorgt kosteloos lessen op scholen, of docenten kunnen zelf met het lespakket aan de slag gaan in de klas.

“Jongeren staan momenteel onder grote druk: door school, hun ouders, verwachtingen onderling en door wat ze op hun socials zien over hoe het leven eruit moet zien. Daar maak ik me als psycholoog behoorlijk zorgen over”, aldus Thijs Launspach. “Ik geloof: wil je je in deze wereld staande houden, dan moet je op jezelf leren vertrouwen – en je niets aantrekken van de wereld die alleen maar zegt dat je ‘nog niet goed genoeg’ bent.”

Onderdeel van de campagne is de #GoedGenoeg challenge: een oproep aan jongeren om elkaar complimenten te geven en de boodschap te verspreiden dat iedereen goed genoeg is zoals die nu is. “Wij komen het hele jaar op veel scholen en signaleren dat prestatiedruk veel invloed heeft op de mentale gezondheid van jongeren”, vertelt directeur van Young Impact Wendy Kakebeeke. “Wij maken het onderwerp bespreekbaar en stimuleren jongeren complimenten met elkaar uit te wisselen. Zo verleggen we de focus van presteren naar wat zij allemaal al bereikt hebben.”

Ook meerdere bekende Nederlanders hebben zich aan de campagne verbonden. In het radioprogramma Spraakmakers van KRO-NCRV was presentator Klaas van Kruistum te gast tijdens de aftrap van #GoedGenoeg bij het ROC Mondriaan in Den Haag, samen met Wendy Kakebeeke en Thijs Launspach. Zij spraken over de mentale gezondheid van mbo-studenten. Tevens kwamen enkele studenten aan het woord die vertelden over de prestatiedruk die zij ervaren en welke gevolgen dat heeft. Dit fragment kun je hier terugluisteren en bekijken.

Benieuwd naar het lespakket? Op de website van Young Impact kun je het gratis downloaden om zelf te gebruiken of in te zetten in de klas.

Geen reactie's

Geef een reactie