Week vol activiteiten wegens 100-jarig bestaan Radboud Universiteit

Week vol activiteiten wegens 100-jarig bestaan Radboud Universiteit

Week vol activiteiten wegens 100-jarig bestaan Radboud Universiteit

Bron: Radboud Universiteit

De Radboud Universiteit bestaat 100 jaar, en dat wordt uitgebreid gevierd! De officiële verjaardag is op 17 oktober 2023, maar deze week al kunnen geïnteresseerden deelnemen aan allerlei feestelijke en interessante activiteiten ter ere van het jubileum. We lichten een aantal activiteiten uit die nog op de planning staan en die aansluiten bij het thema geestelijke gezondheid / mentaal welzijn.

In de week van 8 tot en met 14 mei worden de stad Nijmegen en haar inwoners verwarmd met 100 Radboudgebaren: 100 belangeloze acties bedacht en uitgevoerd door studenten en medewerkers van de Radboud Universiteit. De organisatie vindt plaats samen met de gemeente Nijmegen en veel Nijmeegse partners en locaties. Het volledige overzicht van 100 Radboudgebaren vind je op de website van de universiteit; hieronder vast een greep uit het aanbod:

Are you curious? 3 gratis minicolleges over maatschappelijke thema’s

Wanneer: dinsdag 9 mei 2023, 19:30 – 21:30
Locatie: LUX Nijmegen – let op: gratis tickets nodig voor deelname

Ben jij nieuwsgierig naar de achtergronden bij actuele maatschappelijke thema’s? En wil je graag weten wat bepaalde kwesties voor jou betekenen? Speciaal voor jou en andere geïnteresseerden organiseert Radboud Academy ‘For the Curious cursussen’. In diverse college-reeksen belichten experts van de Radboud Universiteit op een toegankelijke manier maatschappelijke thema’s vanuit verschillende wetenschappelijke invalshoeken.

Op dinsdag 9 mei geven drie van onze docenten een gratis mini-college om je op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met de wetenschap. Dr. Luca Consoli reflecteert over de consequenties van kunstmatige intelligentie in het dagelijks leven. Prof. dr. Lia Fluit deelt haar kennis over leren op de werkvloer. En dr. Ivo Nieuwenhuis spreekt over humor en humorschandalen. De experts bieden hun kennis aan in een heldere presentatie, geven antwoorden op je vragen en gaan graag met je in discussie over deze onderwerpen. Na de 3 mini-colleges is het mogelijk om na te kletsen in het LUX café.

Doelgroep: alle inwoners van Nijmegen e.o. vanaf 18 jaar, het belooft een interessant, inspirerend en vooral leuk avondje uit te worden!

Leren complimenteren: Workshop complimenten schrijven

Wanneer: woensdag 10 mei 2023, 14:00 – 16:00
Locatie: Droomatelier, Bibliotheek Mariënburg

Vind je het leuk om iets te doen voor een ander? Of zou je dat vaker willen doen, maar weet je niet goed hoe? Dan is deze workshop iets voor jou!

Complimenten geven levert meer op dan je misschien in eerste instantie denkt. Het geven van een compliment bezorgt een ander een goed gevoel. Maar ook zorgt het ervoor dat je zelf vrolijker wordt en bovendien straalt dat uit naar je omgeving. Hoe dat werkt? Dat vertellen we je in de workshop complimenten schrijven.

Niet iedereen vindt het makkelijk om een compliment te geven. Je ontdekt in deze workshop meer over hoe jij een goed compliment kan geven. Daarom hoef je nog geen ervaring te hebben met schrijven, we geven je hier tips voor.

Naast het leren over complimenten, mag je zelf aan de slag. Als je wil, kan je jouw complimenten uitdelen aan mensen die je niet kent. Dat heet een ‘random act of kindness’. Zo verspreiden we vriendelijkheid door Nijmegen.

De workshop duurt 45 minuten en is geschikt voor iedereen van 14 jaar of ouder. Doe ook mee! Je kunt je hier aanmelden.

Hi! Tea

Wanneer: donderdag 11 mei 2023, 14:00 – 16:00
Locatie: Perplex, Eilbrachtstraat 8

Hoi zeggen, echt tijd maken voor een ander: we doen het zo weinig. Durf jij je te laten verrassen door wie er tegenover je zit? Wil je in contact komen met mensen die je gewoonlijk niet zou tegenkomen? Of houd je gewoon van taart 😉 Kom dan gezellig buurten bij onze Community Hi! Tea. Wij zorgen voor lekkers en natuurlijk thee en koffie. Houd je ook van bakken? Voel je vrij om iets mee te nemen!! Hoe meer zielen (en meer taart ;)), hoe meer vreugde. We zien je wel verschijnen!

Doelgroep: studenten, wijkbewoners, iedereen die ‘Hi!’ wil zeggen

Is succes een kwestie van geluk?

Wanneer: vrijdag 12 mei 2023, 15:30 – 17:00
Locatie: LUX Nijmegen Zaal 6 – let op: gratis tickets nodig voor deelname

Joris Luyendijk (De 7 vinkjes) en Huub Buijssen (Waarom succes een kwestie van geluk is) hebben in recente boeken gewezen op de kritieke rol van toevallige en vaak oneerlijk verdeelde omstandigheden als bepalende factor voor maatschappelijk, wetenschappelijk, zakelijk, sportief, en ander succes. Toevals-expert Klaas Landsman gaat hierover met de laatste en met het publiek in gesprek, voorafgegaan door korte inleidingen van Buijssen en hemzelf. Hierbij zal Landsman (met alle 7 vinkjes op zak) het ogenschijnlijk paradoxale standpunt van Beethoven verdedigen, die ooit tegen een adellijke vriend van hem zei: Wat u bent, bent u door toeval en geboorte. Wat ik ben, ben ik door mijzelf.

Doelgroep: Iedereen, geen speciale wetenschappelijke achtergrond nodig

Gamen voor betere gezondheid? VR biofeedback als stress training

Wanneer: vrijdag 12 mei 2023, 16:30
Locatie: Jongerencentrum Villa Nova, Derde van Hezewijkstraat 2

Stress is overal in de maatschappij. Het helpt ons soms om beter te presteren, maar kan ook negatieve effecten hebben. In dit Radboudgebaar kunnen jongeren kennis maken met een nieuwe training die is ontwikkeld door de Raboud Universiteit om beter om te gaan met stress. Door te gamen! In dit uitdagende virtual reality spel wordt je getraind om je biologische stress reacties te controleren door biofeedback. Dit spel is oorspronkelijk ontwikkeld voor de politie maar kan mogelijk ook voor anderen worden ingezet. Jongeren zijn daarvoor een interessante doelgroep, omdat ze vaak genieten van games en veel baat kunnen hebben bij tijdig leren stress reacties te herkennen en controleren. In dit Radboudgebaar demonstreren we de game aan een groep jongeren om ze op een vermakelijke manier te leren over hun stress reacties.

Muzikale afsluiters

Naast de 100 Radboudgebaren deze week wordt er op donderdag 11 mei nog een gratis festival georganiseerd op de campus van de universiteit; aanmelden kan via de website. Op vrijdag 12 mei vindt Radboud Sounds plaats: een avond vol concerten, wetenschappelijke lezingen en gesprekken over wetenschap en muziek, met aansluitend nog een dansfeest. Meer informatie over dit evenement en het bestellen van tickets – tegen een laagdrempelig tarief – vind je hier.

Benieuwd naar het volledige programma van Radboud 100 jaar? Via deze pagina kun je alles terugvinden over het lustrum van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Geen reactie's

Geef een reactie