Verband gevonden tussen lichaamsvet en grijze stof in de hersenen

Verband gevonden tussen lichaamsvet en grijze stof in de hersenen

Verband gevonden tussen lichaamsvet en grijze stof in de hersenen

Wetenschappers hebben ontdekt dat er een verband bestaat tussen de hoeveelheid lichaamsvet en het volume van grijze stof in de hersenen. Aan het onderzoek hebben ruim 12.000 mensen meegedaan die een MRI-scan van hun hersenen kregen. Eerdere studies lieten al zien dat cognitieve functies achteruit kunnen gaan bij overgewicht en dat er een grotere kans ontstaat op dementie. In het huidige onderzoek is gekeken naar de invloed van lichaamsvet op de structuur van de hersenen.

Vooral bij mannen bleek er een negatieve correlatie te zijn tussen de totale hoeveelheid lichaamsvet en het volume van grijze stof in verschillende subcorticale gebieden (en tevens de totale grijze stof). Hoe meer lichaamsvet de mannen hadden, hoe minder grijze stof er aanwezig was. Alleen in de amygdala – betrokken bij de regulatie van emoties, waaronder angst en agressie – werd dit verband niet gevonden. Bij vrouwen werd juist alleen in de globus pallidus – onderdeel van de basale ganglia, betrokken bij onder andere de controle van beweging, motivatie en beloning – een negatieve correlatie gevonden met lichaamsvet.

Daarnaast zijn bij mannen en vrouwen zowel positieve als negatieve verbanden gevonden tussen lichaamsvet en de witte stof in de hersenen, welke met name de verbinding vormt tussen hersengebieden en voor overdracht van prikkels zorgt. Deze bevindingen waren echter minder goed te verklaren en kwamen niet overeen met eerdere studies.

De studie vraagt om verder onderzoek naar de relatie tussen lichaamsvet en hersenstructuren. Het laat in ieder geval zien dat overgewicht van invloed kan zijn op de conditie van het brein en daarmee mogelijk bepaalde functies kan verslechteren.

De belangrijkste bevindingen van het onderzoek worden beschreven op de website van Scientias, en het volledige artikel van het onderzoek lees je hier.

Geen reactie's

Geef een reactie