Politie waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke challenges

Politie waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke challenges

Politie waarschuwt opnieuw voor gevaarlijke challenges

Eens in de zoveel tijd duikt er weer een nieuwe (online) challenge op die zich razendsnel onder jongeren verspreidt. Zulke ‘uitdagingen’ kunnen leuk en onschuldig zijn, maar helaas circuleren er ook gevaarlijke varianten op het internet, die jongeren zelfs kunnen aansporen tot het plegen van zelfmoord. Ook recentelijk is er weer zo’n gevaarlijke challenge gesignaleerd in Nederland, zo was onlangs te lezen in een artikel van Het Parool.

Het gaat om de zogenaamde ‘Blue Whale Challenge’, vernoemd naar het fenomeen van blauwe vinvissen die soms massaal aan zelfdoding lijken te doen. Via Instagram (of eventueel een ander social media kanaal) worden jongeren benaderd en uitgedaagd om opdrachten uit te voeren. De opdrachten beginnen relatief onschuldig, maar worden steeds gevaarlijker. Wie weigert of probeert te stoppen, wordt door de persoon die achter het social media account zit bedreigd of gechanteerd.

Die bedreiging en chantage zijn slechts loze bangmakerij, maar kunnen voor een kind zeer angstaanjagend zijn en realistisch lijken. Hierdoor kunnen ze denken dat stoppen of ouders inlichten geen optie is; ook schamen ze zich soms waardoor ze geen hulp inschakelen. Vooral kwetsbare en eenzame jongeren zijn mogelijk gevoelig voor het meedoen aan dergelijke challenges. Sommige tieners zijn gevoeliger voor groepsdruk dan anderen, en het opzoeken van grenzen is tevens een kenmerk van de leeftijd en ontwikkelingsfase waarin de jongeren zich begeven.

Nu jongeren meer vrije tijd hebben en de zomervakantie van start is gegaan, lijkt er weer een toename te zijn in de verspreiding van challenges. Het advies van Justine Pardoen van Bureau Jeugd & Media aan ouders is om het onderwerp vooral bespreekbaar te maken met kinderen. Lees je als ouder in, bijvoorbeeld via websites als internetchallenges.nl. Wees je ervan bewust dat dergelijke challenges bestaan en worden gespeeld, en praat erover, zodat je kinderen ook kunt helpen om niet op dit soort uitdagingen in te gaan.

Het volledige artikel lees je op de website van Het Parool.

Geen reactie's

Geef een reactie