Pedagoog maakt lijst om makkelijker therapeuten van kleur te vinden

Pedagoog maakt lijst om makkelijker therapeuten van kleur te vinden

Pedagoog maakt lijst om makkelijker therapeuten van kleur te vinden

Wegens de vele vragen die Jillian Emanuels in haar bedrijf ‘De Instant Pedagoog’ binnenkrijgt over zoektochten naar een therapeut van kleur – of een therapeut met een specifieke achtergrond of etniciteit – besloot zij een lijst samen te stellen om deze zoektocht iets makkelijker te maken. Met haar (steeds verder groeiende) lijst van zwarte psychologen, (kinder)coaches en andere professionals van kleur, hoopt ze bij te kunnen dragen aan het sneller vinden van een hulpverlener die past bij ieders persoonlijke situatie en behoeften.

Jillian heeft zich als pedagoog gespecialiseerd in antiracistisch opvoeden en lesgeven, waarbij ze zowel gezinnen als professionals begeleidt. Door hen goed op weg te helpen kunnen er volgens Jillian structurele veranderingen in de maatschappij ontstaan, en komt er ruimte voor meer inclusie en minder racisme. Over de lijst met therapeuten die ze heeft samengesteld, schrijft ze op haar website het volgende:

“Je wilt een psycholoog, kindercoach of andere hulpverlener met wie je een klik hebt, iemand die je begrijpt en bij wie de kans groter is dat je bepaalde culturele aspecten niet hoeft uit te leggen omdat zij het begrijpen. […] Als bovenstaande voor jou geldt, laat 1) niemand vertellen dat dit een vreemde behoefte is. En 2) I got you, daarom heb ik deze lijst opgesteld.

Bij het samenstellen van deze lijst heb ik met name gelet op drie zaken:

1) Bereikbaarheid, kun je alvorens je een afspraak maakt, alvast passief informatie verzamelen via een website of online pagina?

2) Is de kans groot dat deze persoon je behandelaar wordt? De professionals zijn zelfstandigen of werkzaam bij kleine praktijken. Ik heb dus bewust geen individuen opgenomen die binnen grote organisaties werken omdat deze vaak niet kunnen garanderen dat zij jouw hulpverlener worden.

3) Achtergrond / etniciteit, omdat ik benaderd word met hele specifieke vragen naar etniciteit/achtergrond heb ik het vermeld in de lijst. Máár ik heb de informatie alleen geplaatst als diegene het zelf op diens website benoemt of als diegene dit via de mail naar mij benoemd heeft. Is dit in beide gevallen niet gebeurd, dan ga ik uiteraard niet gokken en staat er slechts een streepje.”

Ook schrijft ze: “Mijn persoonlijke ervaring met het vinden van een hulpverlener, is dat je niet altijd na een eerste gesprek weet of het werkt en dat is prima. Mentale gezondheid is een reis niet een eindbestemming. Ik denk dat het meest belangrijke bij deze reis is, dat jij en/of je kind zich veilig voelen bij de hulpverlener en er vertrouwen in hebben dat deze persoon de juiste persoon is om je te helpen. Tegelijkertijd kan het ook betekenen dat je behoeften gedurende de reis veranderen en je op zoek moet naar een andere hulpverlener die beter past bij waar je op dat moment in je reis bent. (Kom dan weer terug naar deze lijst! 😉) Het belangrijkste wat mij betreft, is dat je tijdens iedere sessie veiligheid, vertrouwen voelt en het idee hebt dat je snapt wat er besproken is en nadenkpunten of actiepunten meegekregen hebt waarmee je zelfstandig verder kunt tot de volgende sessie.”

De lijst met therapeuten kun je hier vinden, deze wordt momenteel nog verder aangevuld. Wil je zelf als therapeut aan de lijst worden toegevoegd, dan kan dat – enkel – via de hier omschreven procedure.

1 Reactie
  • Erick Filemon
    Geplaatst op 19:18h, 23 februari Beantwoorden

    Buitengewoon interessant. Klopt dat cliënten in spe niet makkelijk hulpverleners van kleur kunnen vinde, mn buiten de randstad.
    Dit initiatief is alleen maar toe te juichen.

Geef een reactie