Open over depressiviteit: tentoonstelling in Amsterdam

Open over depressiviteit: tentoonstelling in Amsterdam

Open over depressiviteit: tentoonstelling in Amsterdam

Persbericht Gemeente Amsterdam

In de tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ zie je het persoonlijke verhaal van 30 jongeren. Hoe ervaren zij hun depressie? En hoe gaan zij er mee om? Van 4 tot 25 oktober staat de tentoonstelling op het Gulden Winckelplantsoen in Amsterdam West.

De Amsterdamse initiatiefnemers zagen hoe hun dochters worstelden met sombere gevoelens en angsten (depressie), maar ook hoe zij er mee om leerden gaan. Ze besloten om portretten te laten maken van jongeren die hier ook mee te maken hebben en deze verhalen te delen.

Met deze tentoonstelling wil stadsdeel West mentale gezondheid en depressiviteit zichtbaar en beter bespreekbaar te maken. De tentoonstelling is een initiatief van Stichting Open Mind.

Dertig verhalen

De tentoonstelling laat de portretten zien van 30 jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 35 jaar. Zij vertellen hun persoonlijke verhaal over hoe zij hun depressie ervaren en hoe ze hiermee omgaan. De videoverhalen vind je hieronder. Of luister naar de podcast.

Amsterdamse week van de mentale gezondheid

Het is geen toeval dat de tentoonstelling sinds maandag 4 oktober te zien is. Op deze dag ging de Amsterdamse week van de mentale gezondheid van start. Tijdens deze week werden bewoners en bezoekers op allerlei plekken in de stad geïnspireerd om zich bewust te worden van mentale gezondheid.

Praten is belangrijk

Volgens voorspellingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wordt depressie straks volksziekte nummer 1. In Nederland hebben ieder jaar ongeveer 1 miljoen mensen last van depressie. En uit onderzoek blijkt dat 1 op de 5 jongeren te maken krijgt met een depressie. Jongeren krijgen dus vaker met depressiviteit te maken dan volwassenen.

Jongeren geven aan dat het een lastig onderwerp is om te bespreken. De tentoonstelling is een signaal om jongeren te laten weten dat zij er niet alleen voor staan. Erover praten is belangrijk. Niet alleen door meer over dit onderwerp te vertellen, maar ook door een luisterend oor te bieden.

Hulp en tips over mentale gezondheid

Ben je op zoek naar tips, wil je met iemand praten of chatten, verhalen van anderen lezen of meedoen aan een cursus? Er is in Amsterdam van alles gratis voor je beschikbaar.

Speciaal voor jongeren: UpTalk
Overzicht van tips, verhalen en hulplijnen
‘Meer jongeren ervaren mentale problemen’

In West staan ook de Buurtteams voor je klaar. Zij denken mee en ondersteunen waar nodig. Op zoek naar een luisterend oor? Bel dan met – bijvoorbeeld – ‘Voor Elkaar in Amsterdam’ op telefoonnummer 020 767 0031 of de Luisterlijn (dag én nacht) op telefoonnummer 020 675 7575. Bij nood bel 112 of 113.

Heb je gedachten over zelfmoord, heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een naaste? Neem (anoniem) contact op met 113 Zelfmoordpreventie via chat, of bel 113 of het gratis nummer 0800-0113. De hulplijn is 24/7 geopend.

Geen reactie's

Geef een reactie