Open Atelier in Harderwijk biedt verbinding via kunstlessen

Open Atelier in Harderwijk biedt verbinding via kunstlessen

Open Atelier in Harderwijk biedt verbinding via kunstlessen

Bron: Cultuurkust

In Harderwijk hebben GGz Centraal, Cultuurkust en welzijnsorganisatie Zorgdat de handen ineengeslagen om een plek te creëren waar mensen op creatieve wijze aan hun veerkracht en welzijn kunnen ‘bouwen’. Nog geen jaar geleden nodigde het dagactiviteitencentrum van GGz Centraal Cultuurkust uit met de vraag of het mogelijk was om iets met kunst aan te bieden aan hun deelnemers. Enkele weken later startte de eerste middag Open Atelier. Inmiddels is de groep één keer in de twee weken bezig met kunst in het Klooster en niet zonder resultaat; eind 2022 openden zij hun eerste expositie aan de Gelreweg.

De zaal in het dagactiviteitencentrum stroomt voller en voller. Medewerkers schenken koffie en thee en er is een kraam vol mooie producten. De kunstenaars zijn nerveus, maar mogen ook zeker trots zijn. Dat blijkt wel in het openingswoord van kunstenaar en docent van Cultuurkust Frank Oude Weernink. Samen met de talenten van GGz Centraal werkten zij aan de hand van verschillende kunstenaars aan nieuw werk. Geïnspireerd door Pollock, Keith Haring en Karel Appel zijn er veel werken ontstaan met aspecten waar sommige grote meesters een puntje aan kunnen zuigen.

Het Open Atelier van Cultuurkust is een samenwerking met GGz Centraal. Het is een plek waar deelnemers creatief bezig kunnen zijn en nieuwe dingen durven te ontdekken. Het project is gestart om de veerkracht, weerbaarheid en het welzijn van de deelnemers te verbeteren. “Voor veel mensen is het een uitdaging om de dag te beginnen. Het is net als met een wit vlak; om er kunst van te maken moet je er iets mee doen”, vertelt de coördinator Cultuur & Gezondheid van Cultuurkust. Oude Weernink voegt toe: “Het gaat niet over goed, fout. Niet over mooi of lelijk. In alles schuilt kwaliteit en wanneer je dat ziet is het een genot om naar te kijken.”

De Open Atelier lessen zijn tweewekelijks in ’t Klooster in Harderwijk en gaan nog door tot juli 2023. Naast de Open Atelier lessen met de ggz, is er op woensdag ook een Open Atelier voor mantelzorgers in samenwerking met Zorgdat. Meer informatie vind je op de website van Cultuurkust.

Geen reactie's

Geef een reactie