Onderzoek: nieuwe taal leren doet andere taal vergeten

Onderzoek: nieuwe taal leren doet andere taal vergeten

Onderzoek: nieuwe taal leren doet andere taal vergeten

Via Radboud Universiteit

Wie woorden leert in een nieuwe vreemde taal, heeft daarna moeite om zich die woorden in een andere vreemde taal te herinneren. Dat blijkt uit onderzoek van onder andere Kristin Lemhöfer, psycholinguïst bij de Radboud Universiteit. Voor het eerst is de situatie waarvoor alleen anekdotisch bewijs bestond, nagebootst onder gecontroleerde condities.

“Je hoort weleens van mensen dat ze altijd goed Frans konden, tót ze Spaans gingen leren”, zegt Kristin Lemhöfer. “We wilden onderzoeken wat er nu eigenlijk gebeurt op zo’n moment en of we dat konden nabootsen in het lab.” Proefpersonen werden eerst getest op woordkennis: ze kregen plaatjes te zien, moesten daarvoor het Engelse woord zeggen en kregen vervolgens de taak de helft van de Engelse woorden die ze al kenden ook in het Spaans te leren. “Vervolgens gingen we direct daarna kijken of die Engelse woorden waren weggezakt. We zagen vooral dat de snelheid van het woord zeggen achteruit ging.”

Slaap

Dat vergeten werd nog erger na twee nachten slaap. “Slaap doet heel veel met ons geheugen. Wat je overdag geleerd hebt, ga je ’s nachts bevestigen, dan ga je ook dingen uit je geheugen gooien die je niet belangrijk vindt”, weet Lemhöfer. In dit onderzoek waren de proefpersonen na twee nachten slaap niet alleen minder snel, maar ook minder accuraat in hun Engelse woorden dan direct na het leren van de Spaanse woorden. “Je zou kunnen zeggen dat het Spaans in de weg zit, je kunt niet meer bij je Engelse herinnering.”

Competitie

Uit eerder onderzoek is bekend dat mensen dingen vergeten door kennis niet te gebruiken of door competitie met andere herinneringen. “Bij dit onderzoek zien we dat vooral die competitie met andere herinneringen het probleem is. De Spaanse woorden verdringen de Engelse en je kunt moeilijker bij de Engelse komen.” Dat betekent dat wanneer je een cursus Spaans gaat doen, de kans bestaat dat je Engels wegzakt. Maar dat kun je wel voorkomen. “Het is vooral een kwestie van Engels blijven trainen, dan kun je prima meerdere talen naast elkaar spreken.”

De publicatie van het onderzoek, verschenen in de Quarterly Journal of Experimental Psychology, vind je hier.

Geen reactie's

Geef een reactie