Lotgenotengroep voor nazorg en herstel na suïcidepoging

Lotgenotengroep voor nazorg en herstel na suïcidepoging

Lotgenotengroep voor nazorg en herstel na suïcidepoging

Stichting Nazorg en Herstel is eind 2021 opgericht om ondersteuning te bieden aan lotgenoten die iets hebben meegemaakt op het gebied van suïcide. Door het creëren van een lotgenotengroep, hoopt de stichting het taboe en stigma rond het thema suïcide te verminderen en een luisterend oor te kunnen bieden wanneer daar behoefte aan is. De groep is er zowel voor ervaringsdeskundigen als voor naasten, nabestaanden, hulpverleners en anderen die met het thema te maken hebben of er zelf mee worstelen. Diverse experts hebben zich bij de lotgenotengroep aangesloten om leden te kunnen bijstaan in preventie, nazorg en herstel van suïcide-problematiek.

De lotgenotengroep van stichting Nazorg en Herstel is voornamelijk actief via Facebook, waar je je kunt aanmelden voor de besloten groep genaamd ‘Nazorg en herstel na zelfmoordpoging’. Over de oprichting hiervan zegt de stichting het volgende:

“Door gebrekkige opvang en hulpverlening in de ggz, hebben wij een speciale privégroep opgericht op Facebook: ‘Nazorg en herstel na zelfmoordpoging’, ook voor naasten en nabestaanden. Dit is een speciale, liefdevolle privégroep voor overlevers van suïcidepogingen, voor mensen met suïcidale gedachten en voor de omgeving die er mee te maken heeft. Vaak gaat het gepaard met ondraaglijk lijden, mentale problemen en trauma. Ook familie en omstanders rondom iemand met deze problematiek zijn welkom en kunnen wellicht nieuwe inzichten krijgen of antwoorden op vragen. Het is een warme, veilige lotgenotengroep met veel lotgenoten en experts voor een luisterend oor en steun, die ook willen helpen, lezen en luisteren en het taboe willen doorbreken. Het gaat hier om steun, troost, herstel, preventie en advies.”

Meer dan een pagina op Facebook

“We zijn meer dan een website, meer dan een pagina op Facebook, meer dan een stichting (maar geen zorginstelling)”, schrijft de lotgenotengroep op haar website. “In onze groep ben je een lotgenoot en ben of sta je er zeker niet alleen voor. In de groep zijn er (groeps)experts bereikbaar die zich vrijwillig bij de stichting hebben aangesloten om de leden te ondersteunen, een luisterend oor te bieden of met ze mee te denken. Op de groep zijn er moderators die de berichten en leden in de gaten houden of alles verloopt volgens de groepsregels om de pagina voor een ieder veilig genoeg te houden en leden een hart onder de riem te steken. De vertrouwenspersonen staan klaar voor je als je ergens tegenaan loopt en denken graag met je mee.”

“De visie van herstel is het volgende: herstel betekent leren omgaan met een psychische aandoening en weer meer regie over eigen leven krijgen. Herstel gaat over overwinning en ontdekking. Het weer oppakken van sociale rollen en het herwinnen van eigen identiteit (Herstelgerichte zorg, z.d.). Om in deze visie van herstel te kunnen handelen en dit te kunnen realiseren heeft het beheer, samen met het hele team […] en de input van alle leden gekeken naar waar de vraag om ondersteuning het meest ligt. Dit bleek te zijn dat de nazorg na een suïcide(poging) amper tot niet aanwezig is. Dit staat het herstel in de weg om daadwerkelijk weer je leven op rit te krijgen en alle belangrijke waarden (zoals (zelf)vertrouwen, hoop) in te kunnen zetten.”

“De stichting staat voor het opvangen van lotgenoten in een veilige omgeving, waar je je verhaal kwijt kan. Waar je ondersteuning, begrip, steun en een luisterend oor kan ontvangen van het team of lotgenoten. Voel je vertrouwd, welkom en gewaardeerd dat je in de groep bent. Want ook jij mag er zijn, verdient een plek om je verhaal te kunnen delen, hulp en ondersteuning te ontvangen en niet alleen in je worsteling te hoeven staan.”

Meer over stichting Nazorg en Herstel lees je op hun website, of ga direct naar de lotgenotengroep op Facebook.

* Is er sprake van een crisissituatie en heb je gedachten over zelfdoding, heb je hulp nodig of maak je je zorgen om een naaste? Neem (anoniem) contact op met 113 Zelfmoordpreventie via chat, of bel 113 of het gratis nummer 0800-0113. De hulplijn is 24/7 geopend. *

Geen reactie's

Geef een reactie