Inzichten in de veelgemaakte zoektocht naar geluk

Inzichten in de veelgemaakte zoektocht naar geluk

Inzichten in de veelgemaakte zoektocht naar geluk

Gelukkig zijn of gelukkig worden is voor veel mensen een belangrijke drijfveer in het leven. Het begrip ‘geluk’ heeft door de jaren heen echter verschillende betekenissen en interpretaties gehad, en nog steeds houdt geluk voor de ene persoon niet per definitie hetzelfde in als voor de andere persoon. Het NRC plaatste onlangs een interessant opiniestuk over de trend van geluk zoeken: leidt deze zoektocht ons onbedoeld juist verder van geluk af?

De afgelopen jaren lijkt ‘gelukkig zijn’ belangrijker dan ooit, maar het is de vraag of men hierbij wel een realistisch beeld van geluk voor ogen heeft. Op sociale media zien we vooral beelden van blijheid en rijkdom voorbijkomen. Een aaneenschakeling van hoogtepunten. Boosheid, verdriet, eenzaamheid en angst willen we vooral niet hebben en niet voelen.

Dat is terug te zien in het plaatje van geluk dat mensen zo graag nastreven: een overvloed aan vrolijke momenten met positieve emoties. Maar zo zit het leven natuurlijk niet in elkaar. In het opiniestuk wordt benadrukt dat het najagen van blijheid en het wegdrukken van ‘negatieve’ gevoelens juist het tegenovergestelde effect kan hebben.

Wie enkel geluk kan ervaren in de hoogtepunten, zal het des te zwaarder hebben wanneer die een portie verdriet op zijn bord krijgt. Volgens de auteur is het de kunst om in alle emoties en gevoelens een waarde te kunnen herkennen en deze gevoelens ook volledig toe te laten. Meer ‘mindful’ in het leven staan zou dus helpen om meer geluk te ervaren. Door mentaal flexibel te zijn, ben je beter in staat om met verschillende emoties en situaties om te gaan en raak je minder snel uit het veld geslagen als er iets gebeurt.

Hiermee gaat de zoektocht naar geluk automatisch over in een meer innerlijke zoektocht. Dat klinkt misschien een beetje cliché, maar als er in het hoofd niks verandert, is het de vraag of omgevingsfactoren en gebeurtenissen in de buitenwereld je daadwerkelijk (blijvend) gelukkig kunnen maken. De westerse visie van geluk mag dus best een beetje worden bijgeschaafd als men dat geluk ook echt wil kunnen vinden. Zo wordt in het stuk van het NRC de volgende bevinding aangehaald:

“Psycholoog Brock Bastian schrijft in zijn boek The Other Side of Happiness: Embracing a More Fearless Approach to Living (2018) dat iemand die in een westerse cultuur leeft, tot tien keer meer kans heeft een klinische depressie of angst te ontwikkelen dan iemand in een oosterse cultuur. In China en Japan beschouwen mensen positieve en negatieve emoties in het algemeen als wezenlijk en gelijkwaardig, aldus Bastian. Geluk behoort in het oosten niet actief te worden nagestreefd, evenmin als verdriet actief behoort te worden vermeden.”

Lees hier het volledige artikel van NRC, waarin nog meer voorbeelden beschreven worden van de invloed die verschillen in cultuur en tijd hebben op het beeld van geluk.

Geen reactie's

Geef een reactie