Ggz-appwijzer beoordeelt apps voor mentale gezondheid

Ggz-appwijzer beoordeelt apps voor mentale gezondheid

Ggz-appwijzer beoordeelt apps voor mentale gezondheid

Het aantal apps dat ontwikkeld is om mensen op mentaal gebied te ondersteunen is de laatste jaren flink toegenomen. In het oerwoud van aanbod en mogelijkheden wordt het steeds lastiger om als consument de juiste app te vinden. De Nederlandse ggz en MIND hebben daarom samen een platform ontwikkeld dat kan helpen bij het vinden van een geschikte app: de ggz-appwijzer.

Op deze recent gelanceerde website vind je een overzicht van ruim honderd apps die betrekking hebben op verschillende aspecten van de geestelijke gezondheid. Het doel waarvoor je de apps kunt gebruiken varieert van het verminderen van angst, depressiviteit of slapeloosheid tot het verbeteren van cognitieve functies en helpen om te ontspannen.

De ggz-appwijzer biedt de mogelijkheid om applicaties te filteren op basis van verschillende categorieën, en beoordeelt tevens de kwaliteit en functionaliteit van de apps. Hierbij wordt onder andere naar dataveiligheid, gebruiksvriendelijkheid en betrouwbaarheid gekeken. De beoordelingen zijn gebaseerd op informatie van Orcha, een internationale organisatie die gespecialiseerd is de beoordeling van gezondheidsapps, in combinatie met de ervaringen van een eigen testpanel. Samen levert dit de zogenaamde Mindex op: een indicatie van de kwaliteit van een applicatie. Inmiddels zijn ruim vijftig apps op het platform op deze manier beoordeeld.

“E-health biedt extra mogelijkheden voor mensen om laagdrempelig en in eigen regie te werken aan een betere psychische gezondheid. We zien in deze coronaperiode bovendien dat meer mensen behoefte hebben aan een toegankelijke manier om hun mentale veerkracht te verbeteren”, aldus projectleider Rimmert Brandsma van MIND in het persbericht van de Nederlands ggz. Hij licht toe welke rol het nieuwe platform heeft:

“Er zijn hiervoor duizenden apps te vinden in de appstores. Vaak is het niet duidelijk of deze veilig omgaan met persoonsgegevens, makkelijk in het gebruik en/of betrouwbaar zijn. Is er bijvoorbeeld wetenschappelijk bewijs voor de werking of zijn professionals betrokken bij de ontwikkeling? De ggz-appwijzer geeft scores op 100 van dit soort criteria. Bezoekers van de site kunnen zien hoe een app op de verschillende onderdelen scoort en zo besluiten of zij de app willen gebruiken of adviseren aan cliënten.”

Bekijk hieronder een korte introductievideo van de ggz-appwijzer:

Ben je op zoek naar een passende app? Bekijk het overzicht en de beoordelingen op ggzappwijzer.nl.

Geen reactie's

Geef een reactie