Gelukkig(er) leven? Neem een hobby

Gelukkig(er) leven? Neem een hobby

Gelukkig(er) leven? Neem een hobby

Nu we al een groot deel van het jaar op onszelf zijn aangewezen als het gaat om vrijetijdsbesteding, zijn hobby’s populairder dan ooit. Al kan het vinden van een passende hobby soms nog best lastig zijn, eenmaal ‘verkocht’ kan het veel voldoening geven. En dat heeft niet alleen te maken met tijdverdrijf, zo is te lezen in dit artikel van NRC.

Ontspanning en plezier zijn twee belangrijke pluspunten die het uitoefenen van een hobby met zich mee kunnen brengen. Aangezien er in deze periode weinig andere activiteiten kunnen worden gedaan om in deze behoeften te voorzien – denk aan het bezoeken van theater, festivals, horeca of bijvoorbeeld het maken van reizen – zoeken mensen het vermaak nu dichter bij huis. Maar er is nog een reden waarom hobby’s in populariteit zijn gestegen.

De behoefte aan een hobby is ten opzichte van een of twee generaties geleden groter geworden, ziet Ap Dijksterhuis, hoogleraar sociale psychologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. “Werk is voor veel mensen steeds abstracter geworden”, zegt hij. Dat geldt natuurlijk niet voor iedereen, bakkers en timmermannen zien nog steeds wat ze doen. “Maar als je werk zich meer online afspeelt, is dat veel minder duidelijk”, klinkt het in het stuk van NRC.

Het resultaat van ons werk is dus vaak minder zichtbaar en kan daardoor minder voldoening geven. Met een hobby, zegt Dijksterhuis, zie je wat je aan het doen bent. “Je wordt er beter in en ziet resultaat. Dat werkt rustgevend en belonend. Een recept voor geluk.” Hij juicht het dan ook toe dat meer mensen zich op een hobby storten. “De meeste mensen ervaren tegenwoordig zoveel stress. We hebben iets nodig om tot rust te komen, een hobby kan daarin iets betekenen.”

Pepijn Pest (32) uit Utrecht is een van de velen die dit jaar het begrip ‘hobby’ (her)ontdekt hebben. Bij Pepijn is dit in de vorm van foto’s ontwikkelen:

In een oud schoolgebouw in Utrecht bouwde hij een donkere kamer waar het, als hij een rolletje op een spoel windt om in de ontwikkelvloeistof te dompelen, inderdaad aardedonker is. De rode lampen mogen pas weer aan als het rolletje gefixeerd en gespoeld is. […] Hij wilde de doka eigenlijk thuis in zijn badkamer bouwen, maar dat zag zijn vriendin niet zitten. “Eigenlijk is dit beter. Ik kom hier een of twee keer per week en blijf dan de hele dag”, zegt hij. Het is ontspanning, tot rust komen. “Je telefoon moet in je zak blijven, het licht moet uit. Je moet je focussen op de beelden, de chemicaliën, de tijd.” Het is bijna een meditatie-oefening: “Je bent hier los van de digitale wereld.”

Tegelijkertijd is het juist de digitale wereld die veel hobby’s een stuk toegankelijker maakt. Met online video’s en cursussen kunnen mensen vanuit huis leren hoe ze ergens mee moeten beginnen, of het helpt om voorbij bepaalde struikelblokken te komen. Zo kun je – ook in coronatijd – makkelijk met een hobby aan de slag.

Meer lezen over de voordelen en effecten van een hobby? Bekijk hier het volledige artikel van NRC.

Geen reactie's

Geef een reactie