Gekweekte elektroden: potentiële oplossing voor neurologische stoornissen

Gekweekte elektroden: potentiële oplossing voor neurologische stoornissen

Gekweekte elektroden: potentiële oplossing voor neurologische stoornissen

Het is Zweedse onderzoekers als eerst ter wereld gelukt om elektroden te kweken in levend weefsel: “Al tientallen jaren hebben we geprobeerd elektronica te produceren die de natuur nabootst. Nu laten we de natuur de elektronica voor ons maken”, zegt professor Magnus Berggren van de Linköping University.  

De onderzoekers ontwikkelden een stroperige gel, die elektrisch geleidend wordt door contact met lichaamseigen stoffen. De elektroden kunnen worden geproduceerd zonder enige vorm van genetische modificatie of elektriciteit. Er is daardoor geen geïmplanteerd object meer nodig om de elektronische processen in het lichaam aan te zetten, de injectie van de gel is voldoende. Dit is wat de ontdekking zo bijzonder maakt.  

In het onderzoek werd vooral gebruik gemaakt van zebravissen en de resultaten waren erg goed. Het team heeft elektroden laten produceren in het hart, brein en de staart van de dieren, zonder dat ze hier fysiek last van hebben gehad. Het was volgens de onderzoekers lastig om rekening te houden met het immuunsysteem, maar “door slimme scheikundige aanpassingen te maken is het ons gelukt om elektroden te ontwikkelen die door het breinweefsel en het immuunsysteem geaccepteerd werden”, aldus professor Roger Olsson, de initiatiefnemer van het onderzoek.  

De resultaten zorgen voor een compleet nieuwe kijk op het combineren van biologie en elektronica. Binnenkort zijn volledig geïntegreerde elektronische circuits in levende organismen misschien mogelijk. Het doel is om de techniek te gebruiken om elektroden aan te brengen op de hersenen en andere delen van het zenuwstelsel. Dit kan uiteindelijk helpen om neurologische stoornissen te bestrijden.  

Klik hier om het nieuwsbericht te bekijken en hier om het volledige onderzoek te lezen.

Geen reactie's

Geef een reactie