Europese Week van de Mentale Gezondheid 22 t/m 28 mei

Europese Week van de Mentale Gezondheid 22 t/m 28 mei

Europese Week van de Mentale Gezondheid 22 t/m 28 mei

Via Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Van 22 tot en met 28 mei 2023 is het de Week van de Mentale Gezondheid. Deze week maakt onderdeel uit van een bredere maatschappelijke beweging die we met elkaar in gang hebben gezet, waarbij het ‘gewoon’ wordt dat we naar elkaar omkijken en oog hebben voor de mentale gezondheid van onszelf en van elkaar. Maatschappelijke organisaties zoals scholen, cultuurinstanties, jeugdverenigingen, gemeenten en werkgevers organiseren in deze week activiteiten gericht op het versterken van onze mentale gezondheid.

We doen dit omdat een goede mentale gezondheid ervoor zorgt dat je positiever in het leven staat, minder stress ervaart en beter kan omgaan met tegenslagen in je werk of privéleven. Ook lijkt er een verband te bestaan tussen een goede mentale gezondheid en een langere levensverwachting, onder meer door sneller herstel van lichamelijke ziekten. Tegelijkertijd is mentaal gezond zijn en blijven niet altijd gemakkelijk. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen, met name onder jongeren en jongvolwassenen, werkenden en inwoners in een kwetsbare positie, prestatiedruk ervaren of last hebben van gevoelens van somberheid, stress of burn-out klachten. Reden om samen te kijken hoe we mensen kunnen helpen om hun mentale gezondheid te versterken.

De Week van de Mentale Gezondheid maakt deel uit van de aanpak ‘Mentale gezondheid: van ons allemaal’, die in juni 2022 is gelanceerd. Met deze aanpak willen we – samen met de doelgroep en maatschappelijke partners – mentale gezondheid bespreekbaar en zichtbaar maken. Ook willen we handvatten bieden om de mentale gezondheid van onszelf en anderen te verbeteren, klachten te voorkomen of tijdig te signaleren. Doel is dat jongeren beter in hun vel zitten, werkenden met energie en plezier hun werk kunnen doen en mensen in een kwetsbare positie extra ondersteuning krijgen waar nodig, want mentale gezondheid is van ons allemaal.

Activiteiten

Aankomende week wordt in meerdere Europese landen aandacht besteed aan dit thema. In Nederland gaat de week van start met het gratis congres Mentale gezondheid: van ons allemaal op maandag 22 mei in Amersfoort. Informatie over het programma vind je hier; inschrijven kan via deze link.

Op dinsdagavond 23 mei geeft hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder in Amsterdam een Engelstalige lezing in het kader van de Week van de Mentale Gezondheid. Hierin zal hij vertellen over de invloed van beweging op de hersenen. Meer informatie en de mogelijkheid om je aan te melden vind je hier.

Verspreid door het land vinden er nog talrijke andere activiteiten plaats die deel uitmaken van de Week van de Mentale Gezondheid. Bekijk het overzicht voor alle deelnemende initiatieven.

Geen reactie's

Geef een reactie