Coronatijd leidt soms juist tot verlichting van mentale klachten

Coronatijd leidt soms juist tot verlichting van mentale klachten

Coronatijd leidt soms juist tot verlichting van mentale klachten

In een artikel van de Volkskrant was afgelopen week te lezen dat de periode van thuisisolatie voor een enkeling juist voor een vermindering van depressieve klachten zorgt. Tot nu toe kwamen er vooral berichten voorbij over een toename aan angst, stress en onrust bij veel mensen, maar sommige personen geven aan dat ze zich nu meer begrepen voelen of dat het verschil tussen hun eigen leven en dat van anderen nu minder groot is.

Hoewel een flink aantal mensen vooral moeite heeft met de huidige, beperkte manier van leven en werken, blijkt dit niet voor iedereen te gelden. Sommigen ervaren nu juist meer rust. Voor de een komt dat doordat de maatschappij om zich heen niet meer zo druk en gehaast is als voorheen, waardoor het veiliger voelt om naar buiten te gaan. Voor een ander is het een opluchting dat er nu geen excuus verzonnen hoeft te worden om niet aan sociale activiteiten deel te nemen. Zo vertelt Julia (24 jaar) aan de Volkskrant:

“Mensen delen nu op sociale media dat ze iets bakken of dat ze puzzelen met hun huisgenoot. Dat is voor mij minder confronterend. Ik denk dan niet: ik wilde dat ik ook aan die tafel zat te puzzelen. […] Het is nu niet gek dat ik niet meedoe. Het is rustiger in mijn hoofd, ik hoef niet na te denken of ik nee durf te zeggen tegen een voorstel.”

De 47-jarige Cindy geeft aan zich momenteel meer verbonden te voelen met de samenleving: “Ik koester veel wantrouwen tegenover anderen en ik ervaar de wereld als vrij onveilig. Mensen begrijpen dat nooit en vinden mij dan gek. […] Ineens ben ik niet meer zo alleen en ook niet meer zo raar.”

Op het eerste oog is het niet wat je in tijden van crisis verwacht, maar er is wel een verklaring voor deze ervaringen. “We weten dat mensen beter in staat zijn om te gaan met door stress veroorzaakt psychisch lijden, als dit met een grote groep wordt gedeeld”, legt klinisch psycholoog en hoogleraar zorginnovaties in de ggz Philippe Delespaul uit. “In dramatische omstandigheden, zoals in tijden van oorlog, ontstaat een grotere weerbaarheid. Veel mensen met een depressie denken bovendien wel eens: waarom overkomt mij dit, en anderen niet?” Omdat iedereen op dit moment een beetje in hetzelfde schuitje zit, kan dit gevoel nu dus juist afnemen.

Lees hier het volledige artikel van de Volkskrant.

3 Reactie's
  • Anoniem
    Geplaatst op 23:02h, 29 april Beantwoorden

    herkenbaar!

  • Anoniem
    Geplaatst op 17:38h, 08 mei Beantwoorden

    Super herkenbaar inderdaad! Ik hoef nu ook niet meer na te denken over hoe ik mensen moet begroeten of hoe ik afscheid moet nemen (drie zoenen, knuffel, handen schudden, kus op de wang???) Ben altijd in de war. haha. Maar dat mag nu dus niet meer dus het is wat rustiger in mijn hoofd 🙂

  • butterfliescocoon
    Geplaatst op 23:32h, 14 mei Beantwoorden

    van mij mag het zo blijven, heb nu minder het gevoel “niet mee te kunnen rennen” met de maatschappij

Geef een reactie