Blijf in beweging: maak regelmatig een ommetje

Blijf in beweging: maak regelmatig een ommetje

Blijf in beweging: maak regelmatig een ommetje

Het is een advies dat altijd van kracht is, maar nu met alle corona-restricties extra door deskundigen wordt benadrukt, zo ook door neuropsycholoog Erik Scherder: blijf bewegen en ga wandelen. In het radioprogramma Humberto op NPO Radio 1 vertelde hij vorige week over het belang van wandelen en welke voordelen dat allemaal oplevert.

Wandelen helpt bijvoorbeeld om mentaal tot rust te komen; er ontstaat ruimte in je hoofd om gedachten de vrije loop te laten, waardoor je onder andere meer aan zelfreflectie toekomt. Ook creatieve ideeën krijgen dan de ruimte en tijd om tot ontplooiing te komen. Daarnaast worden negatieve emoties tijdens het bewegen geremd, waardoor je je emotioneel beter gaat voelen.

Op fysiek vlak heeft wandelen een positief effect op het hart en de bloedsomloop, maar ook het immuunsysteem wordt aangezet tot betere prestaties. En dat is met het oog op het coronavirus een extra belangrijk voordeel. Door goed voor jezelf te zorgen en te blijven bewegen, kun je je eigen weerstand verbeteren, en daar mag best wat meer aandacht voor komen. Belangrijk is dan wel om binnen je eigen grenzen te blijven en vooral beweging op matig intensief niveau uit te voeren, in plaats van een marathon te gaan lopen.

In samenwerking met de Hersenstichting heeft Erik Scherder een app ontwikkeld genaamd Ommetje, die – zoals de naam al aangeeft – stimuleert om regelmatig een ommetje te gaan maken. In de app kun je voor jezelf doelen stellen en kun je de competitie aangaan met anderen om zo veel of vaak mogelijk te wandelen. Hierbij kan iedereen vanaf een eigen locatie, en dus op veilige afstand van elkaar, aan de wandel gaan.

Meer informatie over de gratis Ommetje-app vind je op de website van de Hersenstichting. Bekijk en beluister hier het gesprek tussen Erik Scherder en Humberto Tan in de uitzending van NPO Radio 1.

Geen reactie's

Geef een reactie