Aandacht voor jonge mantelzorgers bij mboRijnland

Aandacht voor jonge mantelzorgers bij mboRijnland

Aandacht voor jonge mantelzorgers bij mboRijnland

Persbericht mboRijnland

Verzuim en uitval op school en gezondheidsklachten jonge mantelzorgers

1 op de 4 jongeren onder de 27 zorgt voor een gezinslid dat ziek of verslaafd is, een beperking heeft of zorgen heeft en de Nederlandse taal niet machtig is. Tijdens de Week van de jonge mantelzorger begin deze maand besteedde mboRijnland aandacht aan deze studenten en werden zij persoonlijk bedankt.

Studenten van het mbo geven aan het moeilijker te vinden hun mantelzorg en studie te combineren dan studenten van het hbo of wo. Ze hebben een hoger risico op verzuim en uitval, lagere uitstroom, gezondheidsklachten en een mindere kwaliteit van leven.

Huishouden, boodschappen, koken en zorgen

Sara is 19 jaar en doet de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker. Naast haar studie zorgt ze al anderhalf jaar voor haar zieke moeder van 65. “Mijn moeder heeft hartproblemen, een spierziekte en suikerziekte. Ik woon als enige van mijn broers en zussen nog thuis, dus het was voor mij logisch om voor haar te zorgen. Mijn vader is 86, dus hij kan helaas niet veel extra voor mijn moeder zorgen.”

Sara zorgt dat het huishouden op orde is, doet boodschappen, kookt en helpt haar moeder met douchen en aankleden. “Thuis wil ik aan school werken, maar ben ik nodig voor mijn moeder. Op school denk ik aan thuis. Dan denk ik weleens: wat als mijn moeder nu valt, dan is er niemand om haar te helpen.”

Voorlichting en hart onder de riem

Thea den Hertog, initiatiefnemer en studentadviseur bij mboRijnland: “Toen ik Sara sprak, besefte ze niet dat ze mantelzorger was. Dat is vaak zo, omdat een jongere het vaak vanzelfsprekend vindt. Ik zie hoe graag ze willen en proberen, maar soms is het gaandeweg teveel. Zeker op het mbo, waar ze hun zorg combineren met lange les- en stagedagen en een bijbaan. Ze doen zo hun best en zien alsnog hun dromen door hun handen glippen. Soms ervaren ze onbegrip en ze weten vaak niet dat ondersteuning mogelijk is of hoe ze hieraan moeten komen.”

Daarom gingen de studentadviseurs van mboRijnland op locatie Zoetermeer onlangs alle klassen rond om aandacht te geven aan studerende mantelzorgers. Ze legden kort uit wat mantelzorg is en wat hier allemaal bij komt kijken. Jonge mantelzorgers maken zich vaak meer zorgen en missen soms zorg, omdat er minder tijd en aandacht voor is.

“We bedanken deze studenten heel bewust voor wie ze zijn en wat ze doen. En we nodigen hen uit om hun zorgen te delen met hun studieloopbaanbegeleider, docent of adviseurs op school. Zodat we kunnen luisteren en kunnen meedenken wat hen helpt. We geven daarna iedereen een bedankkaart met lolly. Het is bijzonder om te zien dat het sommige studenten echt raakt. Sommigen geven ter plekke aan dat zij ook mantelzorger zijn”, aldus Den Hertog.

Hulp bij de studie

Sinds de situatie van Sara bekend is bij de studentadviseur krijgt ze ondersteuning. “De adviseur denkt met me mee, zodat ik mijn studie beter kan volhouden en het ook beter gaat met mijzelf. Ik heb nu bijvoorbeeld een minder druk lesrooster en ik heb elke week een gesprek met een coach die naar me luistert en me helpt met mijn planning. Maar ook meegaat naar afspraken als steun.”

Sara: “Vorig studiejaar wist nog niemand van mijn situatie als jonge mantelzorger. Mijn docenten dachten toen dat ik lui was, omdat ik mijn schoolwerk nooit af had en regelmatig niet of te laat op school kwam. Sinds kort weet ik dat ik mantelzorger ben en ben ik hier meer open over. Ik ervaar dat ze me steunen en weten dat ik allesbehalve lui ben, maar dat ik veel met mijn moeder bezig ben. Ik ben heel blij dat ik nu hulp krijg.”

Breed hulpaanbod jonge mantelzorgers

mboRijnland heeft bij de gemeente Zoetermeer subsidie aangevraagd rondom extra ondersteuning voor jonge mantelzorgers. Locatieverantwoordelijke Desiree Pot: “Het zou geweldig zijn als onze school, gemeente en partijen in het sociaal domein met deze subsidie samen een passend aanbod voor deze grote groep jonge mantelzorgers kunnen creëren, zoals dat nu ook al bestaat voor seniore mantelzorgers.”

Beeld: mboRijnland

Geen reactie's

Geef een reactie