02 aug Steeds meer inzicht in gunstige effecten van beweging op hersenen
Bewegen is goed voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid; dat is bij wetenschappers al een tijdje bekend. Hoe het precies komt dat beweging zo’n gunstig effect heeft op de conditie van de hersenen, daar worden nu steeds meer antwoorden op gevonden. In een artikel van National Geographic is te lezen wat onderzoekers zoal ontdekt hebben over de heilzame werking van beweging op het brein.
Heel wat wetenschappers houden zich bezig met de vraag hoe fysieke activiteit de hersenen beïnvloedt. Inmiddels zijn er dan ook al diverse interessante bevindingen naar boven gekomen over de relatie tussen mentale gezondheid en beweging. “Het lichaam van een 20-jarige is per definitie anders dan dat van een 70-jarige. Maar op een of andere manier komt lichaamsbeweging mensen van alle leeftijden ten goede”, vertelt neuroloog Saul Villeda in het artikel van National Geographic.
Volgens Villeda brengt lichaamsbeweging meerdere voordelen met zich mee voor de hersenen. Zo zijn er aanwijzingen dat het leidt tot vernieuwing van zenuwcellen, dat de communicatie tussen zenuwcellen wordt verbeterd en dat het bijdraagt aan een vermindering van ontstekingsprocessen. Ook wordt fysieke activiteit gelinkt aan betere cognitieve prestaties, zowel bij kinderen als volwassenen. De hippocampus – betrokken bij onder andere leren, geheugen en ruimtelijke oriëntatie – blijkt bij mensen met een goede lichaamsconditie groter te zijn dan bij mensen die veel zitten. Daarnaast kan regelmatig bewegen het risico op Alzheimer verminderen en kan het bij diverse cognitieve aandoeningen het ziekteproces vertragen.
Wegens de vele positieve effecten zetten ook therapeuten beweging steeds vaker in bij hun behandelingen. Psychologe Juli Fraga: “Lichaamsbeweging kan symptomen als overbezorgdheid en depressie aanzienlijk verminderen. Lichaamsbeweging is zó weldadig dat psychotherapeuten het vaak aan hun patiënten voorschrijven; sommige therapeuten bieden zelfs ‘wandel-en-praat’-sessies aan.”
Met de aanwijzingen die uit wetenschappelijke onderzoeken naar voren komen, hoopt men uiteindelijk ook hersenbehandelingen te kunnen ontwikkelen voor mensen die niet zo makkelijk kunnen bewegen. “Het ultieme doel is de ontwikkeling van een medicijn dat de gunstige uitwerking van lichaamsbeweging op de hersenen kan nabootsen”, aldus neurobiologe Constanza Cortes Rodriguez. Zo kunnen onder andere ouderen en mensen met een lichamelijke aandoening in de toekomst hopelijk de positieve effecten ervaren van een actievere leefstijl, zelfs als ze beperkte mogelijkheden hebben om te bewegen.
Meer over de onderliggende processen die betrokken zijn bij de gunstige effecten van lichaamsbeweging op de conditie van het brein, lees je in het artikel van National Geographic.
Geen reactie's