Samen tot rust komen met kindermeditaties

Samen tot rust komen met kindermeditaties

Samen tot rust komen met kindermeditaties

Nu de zomervakantie voor veel mensen ten einde loopt, komen we weer in het (vaak drukkere) ritme van werk en school terecht. Dit kan gepaard gaan met een toename in stress; niet alleen bij volwassenen, ook kinderen kunnen hier last van hebben. Meditaties kunnen helpen om zowel ouder als kind weer tot rust te laten komen na hectische of stressvolle momenten die gedurende de dag hebben plaatsgevonden.

Een gemiddelde schooldag kan best een hoop vragen van een kind: uren achter elkaar stilzitten op je stoel, goed opletten als de juf of meester aan het woord is, netjes je opdrachten maken, het liefst thuis ook nog wat schoolwerk doen, en misschien heb je vandaag, morgen of volgende week wel een spreekbeurt waar je tegen opziet. Of misschien is er een klasgenootje waar het even niet zo goed mee klikt. Het zijn allemaal dingen die een bepaalde spanning met zich mee kunnen brengen.

Belangrijk is om die spanning ook weer los te kunnen laten, maar bij de ene persoon gaat dat makkelijker dan bij de ander. Meditaties kunnen hier een mooi hulpmiddel voor zijn, ook bij kinderen. Er zijn diverse voorbeelden te vinden van geleide meditaties of verhaaltjes die speciaal op kinderen zijn gericht. Wellicht heb je als ouder al enige ervaring met mediteren en het effect hiervan op lichaam en geest. Probeer de volgende keer eens een meditatie samen met je kind te doen; hieronder worden enkele voorbeelden genoemd van podcasts of audiofragmenten met meditaties die geschikt zijn voor kinderen.

De magische eenhoorn

In deze podcast-reeks zijn meditaties te beluisteren voor kinderen vanaf de leeftijd van 5 jaar. De audiofragmenten bestaan onder andere uit korte, sprookjesachtige visualisaties en enkele mindfulness– en ademhalingsoefeningen. Niet alleen leuk en zinvol voor je kind, ook zelf raak je automatisch ontspannen door ernaar te luisteren. De fragmenten zijn te vinden op Spotify, of ga naar de website voor meer informatie.

Helende verhalen

Wegdromen naar een andere wereld, en een mooie reis naar binnen maken. Dat kan met de podcast Helende verhalen, voor kinderen van 8 jaar en ouder. Laat je zorgen los en laat je meevoeren naar een paradijselijk stukje natuur, of beleef een bijzonder avontuur met deze levendige verhaaltjes. Geschikt voor thuis en in de klas, voor het slapengaan of gewoon om even lekker tot rust te komen. Ook deze podcast is te beluisteren via Spotify.

Sterrig Kindermeditaties

In deze serie van 10 afleveringen komen meditaties voor verschillende leeftijden voorbij, zo is er ook een meditatie voor kinderen vanaf 4 jaar. Deze visualisaties helpen onder andere om het hoofd leeg te maken en gedachten en gevoelens los te laten. Er komen verschillende thema’s aan bod, en er zijn tevens enkele ademhalingsoefeningen in verwerkt. De afleveringen zijn te beluisteren via YouTube, Spotify en andere podcast-diensten.

Boekentip: MYmind mindfulness voor ouders, kinderen en jongeren

Ben je op zoek naar oefeningen die extra ondersteuning kunnen geven bij kinderen en jongeren met AD(H)D? Kijk dan eens naar het boek MYmind Mindfulness voor ouders van kinderen en jongeren met aandachtsproblemen van Susan Bögels. MYmind is een mindfulness-training voor het gezin. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat MYmind de aandachts-, hyperactiviteits-, impulsiviteits- en gedragsproblemen niet alleen bij kinderen en jongeren vermindert, maar ook bij hun ouders. Dit werkboek voor ouders geeft uitleg over ADHD en hoe mindfulness daarbij kan helpen. Het biedt meditaties en mindful parenting oefeningen, en is ook geschikt voor ouders van kinderen die geen diagnose ADHD hebben, maar wel problemen ervaren op het gebied van (verhoogde) aandacht, hyperactiviteit, impulsiviteit of gedrag.

1 Reactie
  • Jolanda Naaktgeboren
    Geplaatst op 16:39h, 27 augustus Beantwoorden

    Fijn dat de technieken zo individueel te beoefenen zijn, maar samen in een groep – zonder afhankelijk te zijn van apparatuur en met gerichte begeleiding – is wel anders.

Geef een reactie