Zwembadmuseum Oldenkotte geopend – een duik in de geschiedenis

Zwembadmuseum Oldenkotte geopend – een duik in de geschiedenis

Zwembadmuseum Oldenkotte geopend – een duik in de geschiedenis

– Persbericht Tactus Verslavingszorg | Beeld: Amanda Leurink –

Op 29 april werd officieel het Zwembadmuseum Oldenkotte in Rekken geopend door Gerdy van Bellen, bestuurder van Tactus Verslavingszorg en Raymond Koudijs, voorzitter van de Stichting Erfgoed Van Ouwenaller die de collectie van het museum beheert. In dit museum – het zwembad van de voormalige tbs-kliniek Oldenkotte, nu onderdeel van de Tactus verslavingskliniek die hier sinds een jaar is gevestigd – komt bijna 125 jaar geschiedenis van de Rekkense Inrichtingen en Tactus Verslavingszorg samen. Bij de opening waren zo’n 90 mensen aanwezig, waaronder de Burgemeester van Berkelland, Joost van Oostrum.

In het fris ingerichte voormalige zwembad kan de bezoeker aan de hand van tijdlijnen met foto’s, voorwerpen, video’s, geschriften en andere materialen een duik nemen in de geschiedenis van de Rekkense Inrichtingen vanaf 1910 tot de opheffing van de Van Ouwenaller Vereniging in 2003 en van Tactus Verslavingszorg vanaf 1900 tot en met nu.

“Dit museum wil niet alleen de geschiedenis van de Rekkense Inrichtingen en Tactus Verslavingszorg weergeven, niet alleen terugkijken maar ook vooruit. De initiatiefnemers van de Inrichtingen waren meer dan 100 jaar geleden vernieuwers in de toenmalige zorg. Ze wilden patiënten niet meer opvangen in grote instellingen maar in kleine overzichtelijke paviljoens. Zo wil dit museum ook een plaats zijn om nieuwe opvattingen van de zorg verder uit te broeden”, aldus Henk Sieben, één van de initiatiefnemers tijdens zijn openingswoord.

Qua bezoekers wordt gemikt op bewoners van Rekken en omgeving, oud-medewerkers, medewerkers van Tactus die er ook kunnen vergadering of een scholing kunnen volgen en andere zorginstellingen en studenten van mbo en hbo opleidingen in de richting van psychiatrie en verslaving.

“We hopen dat het een fijne ontmoetingsplek wordt voor velen. We willen hier ook met regelmaat bijeenkomsten en presentaties organiseren, houdt hiervoor onze website www.zwembadmuseumoldenkotte.nl in de gaten. Hier kun je ook zien wanneer het museum open is en hoe het je op afspraak kunt bezoeken”, aldus Jeannette Ooink, die actief betrokken is vanuit Tactus.

In onderstaande video krijg je alvast een voorproefje van het museum:

Geen reactie's

Geef een reactie