Zorgen en ontevredenheid over nieuwe Wet verplichte ggz

Zorgen en ontevredenheid over nieuwe Wet verplichte ggz

Zorgen en ontevredenheid over nieuwe Wet verplichte ggz

NOS meldt dat de nieuwe wetgeving die per 1 januari in de geestelijke gezondheidszorg is ingegaan, nu al tot problemen leidt. De Wet verplichte ggz en de Wet zorg en dwang vervangen sinds dit jaar de voormalige Wet Bopz. Het doel van de veranderingen was zoveel mogelijk zorg op maat leveren, maar het lijkt erop dat het tot nu toe vooral een gebrek aan zorgverlening tot gevolg heeft.

Vanuit meerdere hoeken worden zorgen geuit en problemen aangekaart over de veranderingen in de geestelijke gezondheidszorg, die worden doorgevoerd naar aanleiding van de aangepaste wetgeving. Zo blijken demente ouderen of verstandelijke gehandicapten in de praktijk niet meer zo makkelijk bij crisisdiensten terecht te kunnen, omdat ze niet onder de Wet verplichte ggz vallen. Ook in een noodsituatie blijven zij nu langer thuis, wat voor deze kwetsbare groep totaal niet wenselijk is.

Ook psychiaters zijn niet blij met de huidige regelgeving. Voor hen zijn de administratieve lasten flink toegenomen, waardoor ze zich minder met de zorg voor de patiënt bezig kunnen houden. In het NRC wordt een beeld geschetst van de problemen die de nieuwe bureaucratische procedures met zich meebrengen. In plaats van extra bescherming voor mensen met psychische aandoeningen, zorgen de veranderingen er met name voor dat vroegtijdig ingrijpen niet mogelijk is op het moment dat bescherming voor de patiënt zelf of de omgeving nodig is.

Eind januari stuurde Verenso – vereniging van specialisten ouderengeneeskunde – een brief aan minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de zorgen en problemen kenbaar te maken. De voorzitter van Verenso, Nienke Nieuwenhuizen, staat niet te kijken van de huidige situatie en zag de gevolgen al eerder aankomen:

“Sinds 2018 proberen we aan iedereen duidelijk te maken dat deze wetten echt niet gaan helpen de kwaliteit te verbeteren. Maar de minister heeft toch besloten dit door te zetten en nu lijkt het zelfs slechter te worden. […] De meest kwetsbare mensen vallen nu tussen wal en schip. Dat moeten we niet willen met z’n allen”, vertelde ze onlangs aan NOS.

Ook andere organisaties hebben de Tweede Kamer laten weten dat de nieuwe wetgeving voor veel verwarring zorgt. Het wachten is nu op een reactie en maatregelen vanuit de overheid om de geestelijke gezondheidszorg in betere banen te leiden.

4 Reactie's
  • Anoniem
    Geplaatst op 13:22h, 27 februari Beantwoorden

    gewoon weer terug naar het oude

  • Ans de Haas
    Geplaatst op 19:26h, 28 april Beantwoorden

    Onze zoon gaf in januari aan (na ruim 20 jaar niet opgenomen te hoeven zijn),uitgeput te zijn .Vroeg om vrijwillig opgenomen te kunnen worden.Er is in februari gezegd dat ze een plaatsing proberen te regelen,in maart weer hetzelfde en in april weer.
    Nu zowat mei en nog niks in orden
    Hij is al die tijd bij ouders thuis,omdat eigen huis niet veilig voelt.
    Ik vind het schandalig dat er zo met mensen omgegaan wordt.Zou als ik daar de tijd voor kon vrijmaken graag met verantwoordelijke regerings ambtenaar of minister willen praten.
    DIT KAN ECHT NIET GETOLEREERD WORDEN.
    Een heel bezorgde en verdrietige moeder

  • Anoniem
    Geplaatst op 18:28h, 21 december Beantwoorden

    veel sterkte Ans, ik hoop dat het goed gaat met uw zoon en met u

  • Anoniem
    Geplaatst op 18:29h, 21 december Beantwoorden

    wens u sterkte

Geef een reactie