Verborgen leven: bundel over gedwongen opname, verbeeld in gedichten

Verborgen leven: bundel over gedwongen opname, verbeeld in gedichten

Verborgen leven: bundel over gedwongen opname, verbeeld in gedichten

Eind juli verscheen de persoonlijke gedichtenbundel Tussen dag en nacht en hemel en aarde – Verborgen leven van Hanneke van Garderen. Deze auteur uit Amsterdam heeft lange tijd in een instelling verbleven en om een andere wending aan een treurige tijd te geven, is zij begonnen met schrijven. Want wat doet het met je als je gedwongen opgenomen wordt? Haar gedichten helpen haar om gedachten te uiten, met de insteek andere cliënten te kunnen helpen.

“Jezelf tegenkomen of juist jezelf ontwikkelen. Voor wie ik lief heb en die het wel weten schrijf ik een brief. GGZ, zege of een straf, zo ik kon, zou ik bestrijden waarvan ik werd beticht.”

Dat dit een bijzondere bundel zou worden, was vanaf moment één al duidelijk. Verblijvend in de instelling waar Hanneke van Garderen reeds tien jaar dwangbehandeling ondergaat, geheel tegen haar wens, schrijft zij onder meer gedichten. Enerzijds om haar leven een positieve draai te geven. Anderzijds om uiting te geven aan de gevolgen die het voor haar persoonlijk heeft voor haar gevoelsleven. Misschien dat andere cliënten er baat bij hebben.

Over de auteur

Hanneke van Garderen is geboren op 12 juli 1957 te Baarn. Ze is vanaf haar elfde veel verhuisd. Na de lagere school, gymnasium, heeft ze Nederlands gestudeerd aan de VU, met kunstgeschiedenis als bijvak. Daar heeft zij haar man leren kennen, waarmee zij getrouwd is geweest. De scheiding heeft haar zodanig geraakt, dat zij genoodzaakt was om haar woning op te zeggen en ondersteuning zocht voor het opbouwen van een nieuw leven en tevens de opvoeding van haar kinderen.

Voorheen deed zij sociaal werk vanuit de kerk als diaken en zorgde zij voor haar gezin. Wat zij niet kon vermoeden was dat zij lange tijd in een kliniek van de ggz zou vertoeven. Nu zij niet direct voor iedereen hoeft te zorgen, neemt zij de kans waar, om een oude droom te verwerkelijken en een gedichtenbundel uit te brengen.

Tussen dag en nacht en hemel en aarde – Verborgen leven

Auteur: Hanneke van Garderen
Uitgever: Boekscout
Uitvoering: Paperback, 150 pagina’s, 215 x 140 x 27 mm | ISBN: 9789464688528 | Prijs: € 20,50 (verkrijgbaar via diverse webwinkels)

Geen reactie's

Geef een reactie