‘Tovertafel’ brengt sociale verbinding bij ouderen met dementie

‘Tovertafel’ brengt sociale verbinding bij ouderen met dementie

‘Tovertafel’ brengt sociale verbinding bij ouderen met dementie

Ouderen die lijden aan dementie hebben vaak nog maar beperkte sociale interactie, en leven grotendeels in hun eigen, gesloten wereldje. Eenzaamheid ligt dan al gauw op de loer. De Tovertafel is een spel en hulpmiddel dat speciaal is afgestemd op deze doelgroep en de kwaliteit van leven op een bijzondere manier kan helpen verbeteren.

Het interactieve spel bestaat uit een beamer met infraroodsensoren, een luidspreker en processor waarmee verschillende soorten spelvormen op tafel worden geprojecteerd. De sensoren reageren op beweging van handen en armen, waardoor de projecties zich aanpassen aan de handelingen van de deelnemers. Het kastje kan bijvoorbeeld boven een eetkamertafel worden geïnstalleerd, zodat ouderen het spel in hun vertrouwde omgeving kunnen gebruiken. De Tovertafel bevat spellen die niet alleen onder begeleiding, maar ook zelfstandig kunnen worden gespeeld.

Het concept is ontwikkeld naar aanleiding van promotieonderzoek van bedenker Hester Le Riche. In samenwerking met diverse universiteiten, de doelgroep zelf en hun omgeving, is er een ontwerp gemaakt en verder uitgewerkt om zoveel mogelijk uit het spel te kunnen halen voor mensen met dementie. Door samen met de Tovertafel te spelen, ontstaat er verbinding tussen de deelnemers en worden ouderen met dementie geprikkeld om in beweging te komen en actief mee te doen.

De Tovertafel is bijvoorbeeld een mooi hulpmiddel om in huiskamers van verzorgingstehuizen sociale interactie te stimuleren. Gezien wordt dat deelnemers tijdens het spel opener worden en makkelijker met elkaar communiceren. Ook zorgt het voor een vrolijke sfeer aan tafel. Hiermee draagt het spel bij aan een betere kwaliteit van leven voor mensen in de midden- en late fase van dementie.

Bekijk onderstaande video om een indruk te krijgen van de Tovertafel:

Naast de Tovertafel Original voor mensen met dementie, is er ook een Tovertafel Sprout en Tovertafel UP ontwikkeld, voor gebruik in het (speciaal) onderwijs en voor mensen met een verstandelijke beperking. Het spelconcept van bedrijf Active Cues kan hiermee voor verschillende doelgroepen worden ingezet.

Meer informatie over de Tovertafel en het gebruik ervan, vind je hier.

* Beeldmateriaal is afkomstig van de website van Active Cues. 

Geen reactie's

Geef een reactie