Speciale camping brengt bewoners verzorgingshuis terug naar vroeger

Speciale camping brengt bewoners verzorgingshuis terug naar vroeger

Speciale camping brengt bewoners verzorgingshuis terug naar vroeger

Vakantie vieren op de camping: veel ouderen hebben er mooie herinneringen aan uit hun jongere jaren. Eenmaal in een verzorgingshuis zit dat er voor de meesten niet meer in, maar Huis ter Leede in Leerdam heeft daar iets op bedacht. Op de speciaal door medewerkers en vrijwilligers opgezette camping ’t Eiland konden bewoners volop genieten van de sfeer en het vakantiegevoel van vroeger, zo is te lezen in het AD.

“Onze negentig bewoners van de afdeling somatiek – mensen met lichamelijke klachten – en de afdeling verpleeghuiszorg – waar mensen met dementie zitten – kunnen vaak niet meer op vakantie, dus besloten we de vakantie naar deze doelgroep toe te halen. Vorig jaar in coronatijd hebben we dat voor het eerst gedaan en dat is goed bevallen”, vertelt Iris Stekelenburg, de communicatieadviseur van Huis ter Leede, aan het Algemeen Dagblad.

“We proberen altijd de tijd te nemen voor activiteiten en mensen optimaal aandacht te geven; op de camping lukte dat helemaal”, vervolgt ze. “We merkten dat dit mensen goed deed. Sommigen aten tijdens het ontbijt wel zes keer zoveel als ze gewend zijn, maar dat was alleen maar een prettige bijkomstigheid, want er zitten wat bewoners met ondergewicht bij.”

Voor de bewoners was het een feestje om weer even terug te kunnen keren naar dat nostalgische gevoel van kamperen. Stekelenburg: “Op de camping konden mensen de geur van tenten en het gras ruiken en de reuring ervaren alsof ze echt op een camping stonden. De zintuigen werden geprikkeld en het brein gestimuleerd. De activiteit bracht mensen echt terug naar vroeger, toen ze nog op vakantie konden. Campings zijn herkenbaar en het is een omgeving waarin mensen zich ooit goed en lekker hebben gevoeld. We hebben geprobeerd de herinneringen uit het verleden in het heden te plaatsen en dat is de afgelopen dagen denk ik wel gelukt.”

“Bewoners die normaal gesproken nooit wat zeiden, begonnen volop te praten over vakanties uit het verleden en werden zo getriggerd om hun hersens te gebruiken. Dat is met name voor de bewoners met dementie heel belangrijk, het ophalen van herinneringen. Ook het feit dat ze even in een andere omgeving waren, is van belang voor onze doelgroep. En het gebeurde ook wel dat mensen spontaan muziek begonnen te maken, zoals een man die mondharmonica speelt. Die is van zichzelf niet zo spraakzaam, maar uitte zich wel door muziek te maken en zo bij te dragen aan het campinggevoel. Dat zijn mooie momenten. Het ging vooral om de sfeer, die herinnerde menig bewoner aan vroeger. Sommige mensen wilden de hele dag op de camping blijven!”

Het volledige artikel van het AD lees je hier.

Geen reactie's

Geef een reactie