25 mei Smartwatch-metingen kunnen indicatie geven van psychisch welzijn
De fysiologische informatie die verkregen wordt uit metingen van smartwatches kan gebruikt worden om een beeld te vormen van iemands mentale welzijn. Dit blijkt uit een recentelijk gepubliceerde studie van een onderzoeksgroep uit New York. Computermodellen waren in staat om aan de hand van hartslaggegevens te bepalen hoe veerkrachtig mensen zijn, bijvoorbeeld in het omgaan met en het herstellen van stressvolle situaties.
Om dit te onderzoeken werd gebruik gemaakt van een dataset die afkomstig was uit een eerdere studie, genaamd de ‘Warrior Watch Study’. Hierin werden gegevens verzameld van (Apple) smartwatches die waren gedragen door ziekenhuismedewerkers, met als doel om corona-infecties op te sporen en stress te meten over langere termijn. Voor het huidige onderzoek is er achteraf nog een nieuwe analyse losgelaten op deze dataset met metingen van 329 proefpersonen.
Met behulp van een zelflerend algoritme werden smartwacht-gegevens geanalyseerd en werd gekeken of er bepaalde patronen in de dataset ontdekt konden worden. Zo werd er gezocht naar patronen in onder andere de hartslagvariabiliteit die gelinkt konden worden aan een mate van fysiologische en psychische veerkracht. De resultaten werden vergeleken met de uitkomsten van vragenlijsten die de proefpersonen hadden ingevuld over hun mentale gesteldheid. Het bleek dat het algoritme – aan de hand van de hartslag – vrij goed kon inschatten hoe het ervoor stond met de geestelijke veerkracht van de proefpersonen.
“Met draagbare technologieën kan voortdurend informatie worden verzameld over iemands fysieke toestand. Onze resultaten geven inzicht in of het haalbaar is om psychologische kenmerken te beoordelen aan de hand van dit soort passief verkregen data”, vertelt onderzoeker Robert P. Hirten. “Voor zover wij weten is dit het eerste onderzoek waarin gekeken wordt of Apple horloges gebruikt kunnen worden om veerkracht te meten als indicator voor mentale gezondheid.”
“We hopen dat we met deze benadering psychologische hulp en evaluaties voor een grotere groep mensen beschikbaar kunnen maken, ook voor mensen die daar nu misschien geen toegang toe hebben”, aldus mede-onderzoeker Micol Zweig. “Daarnaast willen we deze techniek verder onderzoeken bij andere proefpersonen, zodat we het algoritme verder kunnen verfijnen en de toepassingsmogelijkheden kunnen vergroten.”
Een jaar geleden leek deze stap voorlopig nog toekomstmuziek, maar het monitoren van je mentale welzijn met een horloge komt dus steeds dichterbij. Bekijk hier de publicatie van het onderzoek in het tijdschrift JAMIA Open.
Geen reactie's