Slapeloosheid anders bekeken: podcast met schrijfster Bregje Hofstede

Slapeloosheid anders bekeken: podcast met schrijfster Bregje Hofstede

Slapeloosheid anders bekeken: podcast met schrijfster Bregje Hofstede

In het radioprogramma Kunststof van NPO Radio 1 vertelde schrijfster en journalist Bregje Hofstede onlangs over haar jarenlange worstelingen met slapeloosheid. Ze schreef er diverse artikelen over en bracht dit jaar tevens het boek Slaap vatten uit, waarin ze haar ervaringen met insomnia deelt en uitlegt wat haar geholpen heeft om ervan af te komen. De aflevering van Kunststof is als podcast terug te luisteren via de website van NPO Radio 1.

Mensen die langdurig kampen met slapeloosheid zullen zich waarschijnlijk wel herkennen in het verhaal van Bregje en haar vele (vergeefse) pogingen om van de slaapproblemen af te komen. Van aanpassingen in voeding tot meer beweging, meditatie, het optimaliseren van de slaapomgeving en het toepassen van diverse technieken om in slaap te vallen, niets hielp. Haar leven begon steeds meer om het bestrijden van slapeloosheid te draaien, en het uitvoeren van dagelijkse activiteiten ging steeds moeizamer.

Ze ging op zoek naar antwoorden op de vraag wat bij haar de oorzaak was van de slaapproblemen. In eerste instantie richtte ze zich hierbij vooral op het fysieke aspect van insomnia: een mogelijke verstoring in het slaap-waaksysteem van het lichaam (de hersenen met name). Zoals bij meerdere mensen met insomnia het geval is, was er bij Bregje echter geen fysieke verklaring te vinden voor haar problemen.

In een poging haar eigen situatie beter te begrijpen, ging ze in diverse Europese landen langs bij mensen die er een andere manier van leven op na hielden dan gemiddeld. Deze mensen leefden meer ‘back to basic’, en zo bracht ze ook zelf haar tijd op een andere, vrijere manier door. Minder financiële lasten, geen deadlines, minder zorgen. Voor haar bood deze manier van leven een grote vooruitgang voor haar gezondheid en nachtrust.

Zo besloot ze uit Amsterdam weg te gaan en met haar vriend in een klein dorpje in Frankrijk te gaan wonen. De slapeloze nachten verdwenen en maakten plaats voor een gezonde nachtrust, die nu enkel nog verstoord wordt door het gehuil van hun hongerige baby. In de podcast en in haar boek legt Bregje uit dat je niet zozeer hoeft te emigreren om je slaap te verbeteren. Voor haar was dit een uitkomst, maar dat zal zeker niet voor iedereen gelden. Ze geeft aan dat vooral het inzicht in haar oude manier van leven – en de impact die dit op haar had – heeft geleid tot de juiste stappen om van haar slaapproblemen af te komen.

Bregje’s tip voor mensen die niet van hun insomnia afkomen: leg je eigen leven eens goed onder de loep, en wees eerlijk naar jezelf over of dit de manier van leven is die jou persoonlijk echt gelukkig maakt en die past bij wie je (nu) bent. Wellicht ligt daar de sleutel tot het verbeteren van je nachtrust.

Beluister hier de volledige podcast / aflevering van Kunststof met Bregje Hofstede.

Geen reactie's

Geef een reactie