SEH-arts vraagt om meer aandacht voor mentale gezondheid

SEH-arts vraagt om meer aandacht voor mentale gezondheid

SEH-arts vraagt om meer aandacht voor mentale gezondheid

Op dit moment wordt er nog niet genoeg aandacht besteed aan de mentale gezondheid en aan corona-gerelateerde mentale klachten, zo meent Heleen Lameijer. Ze is werkzaam als arts op de Spoedeisende Hulp (SEH) en merkt dat corona niet alleen op fysiek vlak flinke sporen achterlaat, maar ook op geestelijk vlak. Deze week zet ze haar Instagrampagina daarom volop in het teken van mentale gezondheid en probeert ze dit onderwerp extra onder de aandacht te brengen.

“De lichamelijke gevolgen zijn heel tastbaar, maar je kan niet zien of iemand depressief is. Daarnaast rust er nog steeds een taboe op mentale problemen, terwijl ik denk dat iedereen er nu in zekere mate mee te maken krijgt. Waar normaal gesproken een selecte groep mensen, vaak met psychische klachten, struggelt met hun veerkracht, geldt dat nu voor bijna iedereen. Een gevoel van uitzichtloosheid vraagt heel veel van mensen”, laat Lameijer weten in een interview met het AD. Ze streeft naar meer erkenning voor dit soort klachten en hoopt dat het onderwerp beter bespreekbaar wordt voor mensen. “Je bent niet de enige die worstelt, al voelt dat soms misschien wel zo.”

Lameijer: “Laat ik vooropstellen dat ik niet in de schoenen van de regering zou willen staan, want dat lijkt me ontzettend moeilijk. Maar ik denk wel degelijk dat ze het dialoog meer zouden kunnen openen. Je hoort vaak dat er in het beleid weinig rekening wordt gehouden met de impact van de pandemie op onze mentale gezondheid, maar dat is natuurlijk ook heel ingewikkeld. Er zijn nog weinig onderzoeken die aantonen dat mensen echt ongelukkiger zijn. Het is lastig om rekening te houden met gevolgen die nog niet goed in kaart zijn gebracht. […] Erkennen dat het grote psychische gevolgen voor mensen kan hebben, scheelt denk ik al heel veel. Dat zie ik ook terug in de berichtjes die ik krijg: mensen vinden het fijn dat het benoemd wordt. Een stukje bevestiging dat hun klachten ook heel heftig zijn.”

De SEH-arts deelt op haar Instagrampagina @makesciencework onder andere blogposts en live Q&A-sessies, waarin ze met diverse experts spreekt over mentale gezondheid. “Ik heb zoveel berichtjes gekregen van mensen die zeggen: dit helpt mij zo erg, ik weet nu beter hoe ik erover kan praten”, vertelt Lameijer. “Iedereen die met zijn of haar mentale gezondheid struggelt, moet weten dat-ie niet alleen is. En dat het geen schande is om hulp te vragen. Dat kunnen we niet vaak genoeg benadrukken.”

Lees hier het volledige artikel van het AD, of bekijk de Instagrampagina @makesciencework voor de posts van Heleen Lameijer over mentale gezondheid.

Geen reactie's

Geef een reactie