Relatie voor de Netflix generatie

relaties in digitale tijdperk

Relatie voor de Netflix generatie

Het onderhouden van een intieme liefdesrelatie lijkt moeilijker te worden in het digitale tijdperk.

Aangaan van een relatie

GGZ.nl hield een niet representatieve telefonische enquête onder 90 huishoudens (respons 10, gemiddelde leeftijd 29 met 21 als jongste en 34 als oudste respondent). Uit deze enquête valt op te maken dat er gemiddeld 8 intieme (lang/kortdurende) relaties voorafgegaan zijn aan de huidige langdurige relatie (6 maanden of meer). in 4 van 10 gevallen bleken geïnterviewden nog intimiteit te onderhouden naast hun huidige relatie. Vaak waren deze andere partners eerder al in beeld. Slechts 1 ondervraagde onderhoudt nog immer meerdere (seksuele) relaties en verwacht ook dat dit in de toekomst zo zal blijven. Deze persoon geeft ook aan dat ze datingapps gebruikt, al is het in mindere mate dan voor het aangaan van een langer durende relatie.

Veel respondenten vonden het moeilijk om een langdurige monogame relatie aan te gaan. De meest genoemde reden daarvoor is dat er nog zoveel andere potentiële partners zijn. Mensen vinden het dan een te grote beslissing om voor 1 iemand te kiezen en met deze partner grote levensbeslissingen te maken zoals samenwonen, kinderen krijgen en een gezamenlijk netwerk van kennissen en vrienden te onderhouden.

Onderhouden van een relatie

Een aantal ondervraagden noemde spontaan dat het ook moeilijk is om de huidige relatie interessant te houden. Hoewel de relatie er niet direct mee op het spel staat geven deze ondervraagden aan dat ze het moeilijk vinden om gezamenlijke activiteiten te vinden naast het kijken van series en films. “We zitten vaak uren achtereen naar series te kijken en tsja, dat kan ik ook alleen”. Tot overmaat van ramp is dit laatste ook wat er daadwerkelijk gebeurt in andere huishoudens. “Ik wil graag een serie zien waar mijn vrouw geen zin in heeft. Die kijkt dan wat zij leuk vindt”. In de meeste gevallen blijkt de keuze voor een bepaald genre serie geen onderdeel te hebben uitgemaakt voor de partnerkeuze. Het is blijkbaar iets waar je pas achter komt zodra je eenmaal met elkaar samenwoont.

Op de vraag of je je partner zou verlaten omdat hij of zij niet dezelfde digitale smaak heeft antwoorden alle respondenten met een helder NEE. Maar, het is wel lastiger om het leven echt met elkaar te delen. “Hij wil vaak blijven kijken terwijl ik naar het strand wil. En dat gebeurt ook wel eens andersom. Nou ja, hij wil naar het bos dan”.

En als het dan echt niet lukt?

“Weer (terug) naar Tinder! haha”

Tags:
Geen reactie's

Geef een reactie