Privacy voor medewerkers in de zorg? Column week 22-23

privacy gevangenis ggz avg

Privacy voor medewerkers in de zorg? Column week 22-23

Ok, nog 1 keer dan. Iedereen werd gek van de AVG, het werk voor de organisaties aan de ene kant, de spam voor personen aan de andere kant. Afgelopen week was de taak aan zorginstellingen om openbaar verslaglegging te doen over onderdelen die best gevoelig zijn.

Zeker wanneer je een beetje handig bent in combineren van gegevens kun je erg veel te weten komen door deze openbare verslagen eens goed door te nemen, de cijfers op te nemen in een database en er eens flink analyses op loslaten. Een computer zou hier zeker heel goed in kunnen zijn. Metadata verzamelen op basis van verplicht openbare gemaakte bedrijfsgevoelige informatie. Dat klinkt best eng eigenlijk. Een juridische entiteit als een rechtspersoon bestaat altijd uit mensen.

Van kleinere organisaties valt op basis van het maatschappelijk jaarverslag heel makkelijk te herleiden wie verantwoordelijk is voor de cijfers die genoemd worden. “Hé, die kindertherapeut van hiernaast is het afgelopen jaar ziek geweest. Dat kan ik zien doordat er vorig jaar 30 kinderen gezien zijn in de instelling en dit jaar maar 0. En het ziekteverzuim is van 0 naar 1 gegaan.” Verzin zelf maar verder wat er allemaal kan worden gevonden door de betreffende buurman. En het gaat nog verder. Gegevens van de bestuurders die verantwoordelijk zijn voor al die cijfers en gegevens worden met naam, toenaam en jaarsalaris benoemd.

Op deze wijze kunnen oneindig veel onderdelen van een organisatie worden herleid vanuit het maatschappelijk jaarverslag. En, met de juiste software kan eenieder exact inzien hoe de hele sector functioneert. Cijfertechnisch dan vanzelfsprekend, het geeft wellicht niet echt weer hoe het ervoor staat in zorgland, hoe hard er wordt gewerkt buiten werktijden om en hoeveel menselijke zorg er wordt geleverd.

Fijn zo’n overheid die je privacy waarborgt tegen gevaarlijke techreuzen uit de VS. Maar wie beschermt de privacy zorgverleners tegen de overheidseisen?

Geen reactie's

Geef een reactie