Panelbijeenkomst ‘Doorwerkingen van het slavernijverleden op de ggz-praktijk’

Panelbijeenkomst ‘Doorwerkingen van het slavernijverleden op de ggz-praktijk’

Panelbijeenkomst ‘Doorwerkingen van het slavernijverleden op de ggz-praktijk’

Bron: Nederlands Instituut van Psychologen (NIP)

Psychologen, psychiaters en orthopedagogen verenigen zich om tijdens het herdenkingsjaar van de afschaffing van de trans-Atlantische slavernij gezamenlijk aandacht te besteden aan het slavernijverleden en de doorwerking daarvan, zowel in Nederland als in Suriname en op de Caribische eilanden. Op 2 juni 2023 startte het herdenkingsjaar en werd herdacht dat de trans-Atlantische slavernij in 1873 door Nederland werd afgeschaft. Op 1 juli – Keti Koti, verbreken van de ketenen – vond de officiële herdenking plaats. In het kader van dit herdenkingsjaar wordt op vrijdag 27 oktober aanstaande een panelbijeenkomst gehouden waarin sprekers en deelnemers dieper ingaan op de doorwerking van het slavernijverleden op de ggz-praktijk.

De Surinaamse Vereniging van Psychologen en Orthopedagogen (SVPO), het Netwerk Mensenrechten & Psychologie van het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), de afdeling Transculturele Psychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) organiseren dit jaar paneldiscussies over de gevolgen van het traumatische slavernijverleden op identiteit van hulpvragers en zorgprofessionals; op praktijk van de hulpverlening en op gebied van educatie en onderwijs.

Het doel van de bijeenkomsten is drieledig: erkenning, bewustzijn en zelfreflectie. Erkenning van het pijnlijk verleden. Bewustzijn van de gevolgen van het slavernijverleden op de huidige patiënten. Zelfreflectie op de impact van het gedeelde slavernijverleden op ons eigen verhaal en handelen. Deze tweede panelbijeenkomst zal op bovengenoemde aspecten dieper ingaan, met boeiende lezingen en een interactieve dialoog met bezoekers.

Programma

Het panel vindt plaats op vrijdag 27 oktober van 18.00 uur tot 19.30 uur (CET) / 13.00 tot 14.30 (UTC-3):

17.45 – Inloop
18.00 – Welkom door de initiatiefnemers
18.05 – Inleiding van Drs. Urmy Macnack (transcultureel psychotherapeut en systeemtherapeut, andragoog)
18.25 – Praktijkervaringen door Drs. Angelle Stamper (psychiater)
18.40 – Lezing van Dr. Ramón Karamat Ali (transcultureel en systemisch professional)
19.00 – Interactief gedeelte met de panelleden en de deelnemers.
19.30 – Afsluiting

Deelname aan de bijeenkomst is gratis voor NIP-, SVPO- en NVvP-leden. Meer informatie over de sprekers en de mogelijkheid tot aanmelden, vind je hier.

Geen reactie's

Geef een reactie